Prijava

Vaša prijava

Trener Rijeke upozorava uoči današnjeg ispita protiv Varaždina: “U nogometu nema minulog rada”

[]

RIJEKA   Nogometaše Rijeke čekaju još samo dvije utakmice ovog ljeta, a sutrašnji domaći ogled s Varaždinom posljednji je u paklenom ritmu četvrtak – nedjelja. Vremena za oporavak poslije produžetaka protiv Lillea jednostavno nema, trener Bijelih Željko Sopić mora i danas među zdravima i spremnima naći 11 ratnika za važan susret s Varaždincima.

– Očekuje nas jedna jako zahtjevna utakmica protiv razigranog Varaždina, koji teži nadigravanju. S druge strane, igramo na svojoj Rujevici, pred svojim navijačima koje ponovno pozivam da nas podrže u što većem broju. Mi od prve minute krećemo po pobjedu. Umor, fizički i psihički, postoji, ali uopće ne razmišljamo o tome. Istrčat će najboljih 11, koji će biti spremni u tom trenutku dati sve od sebe za ta tri boda koja su nam neophodna. Došao nam je i Marko Pjaca koji će konkurirati za utakmicu. Neće nam biti lako, ali maksimalno sam pozitivan – kaže Željko Sopić.

Petak je donio regeneracijski trening, subota trening kao pripremu za utakmicu na kojem je Sopić mogao osjetiti puls momčadi.

– Napravili smo sve što je u našoj moći da se oporavimo. Dečke neću voditi u karantenu, prespavat će kod kuće. Nakon jutarnjeg razgibavanja otići će na dnevni odmor. Oni su profesionalci, svjesni svega. Naravno, tužni su, ali to ide u rok službe. Postoji samo Varaždin, sve drugo pada u drugi plan. Dečki su svjesni toga. Napravili smo sastanak. Objasnio sam im da, nažalost, u nogometu nema minulog rada. Boduje se samo Varaždin. Sve što je bilo prije moramo ostaviti iza sebe. Da je lako – nije. No maksimalno sam pozitivan, vjerujem u te dečke, njihov rad, želju i profesionalizam. Bez obzira na sve, mislim da ćemo se postaviti kako se Rijeka mora postaviti doma, pa čak i vani, te da će tri boda ostati na Rujevici.

Nema alibija

Kada su u pitanju ozljede, Emmanuel Banda jedini je koji bi mogao za početak zasjesti na klupu, možda i dobiti koju minutu.

– Banda je u petak odradio prvi trening s loptom nakon duže vremena. Hoćemo li ući u rizik, to ćemo još vidjeti. Pjaca će sigurno participirati u utakmici. Na koji način, to ćemo vidjeti, dok nam ostali nisu u stanju pomoći u utakmici s Varaždinom. Nažalost, roster nam je tanak u ovome trenutku jer nemamo četiri igrača. Treba vidjeti kakvi su igrači, razgovarat ćemo s njima i ujutro izvesti 11 ratnika koji su spremni donijeti nam tri boda. U tome će nam pomoći liječnici i fizioterapeuti koji će nam pomoći da budemo što bolji i kompetitivniji za tu borbu koja nam predstoji. Nije jednostavno igrati nakon tri dana, pogotovo nakon 120 minuta i produžetaka. Ali nema alibija, nedjelja donosi Varaždin. Tko god zaigrao, uvjeren sam da će ishod biti zadovoljavajući za Rijeku.

Sopićeva prednost je što je ove sezone kao trener Gorice već vodio momčad protiv Varaždinaca.

– Igrali smo u prvom kolu. To je mlada i potentna momčad. Teže nadigravanju. Imaju Brodića, koji uvijek ni iz čega može riješiti utakmicu. Tu su Mitreski, Šego, Pilj, Belcar, sve dobri igrači. Uža obrana je ostala ista, s Jelinićem i Pellumbijem, došao im je desni bek Crnogorac Vukčević, iz Rudeša su doveli lijevog beka Borčića. U principu, to su sve dečki koji se dobro znaju i teže nadigravanju. Igraju za gol više. Ali, nama je sve isto, Lille, Varaždin ili netko treći, mi idemo na tri boda. Želite li se boriti za nešto, biti u vrhu HNL-a, nema izbora.

Karakter

Marko Pjaca se želio vratiti u hrvatski nogomet. Rođeni Zagrepčanin je imao više opcija, ali s Rijekom se brzo našao na istoj valnoj dužini. Bijeli su dobili jednog velikog igrača, koji je u transferu u Juventus iz Dinama plaćen gotovo 30 milijuna eura.

– Pjaca je jedno od najvećih pojačanja Rijeke posljednjih godina. Imao sam sreću raditi s njim kada je odlazio u Juventus iz Dinama. On je vrhunski dečko, vrhunski karakter. Svakome se u životu mogu dogoditi takve ozljede kao njemu. Nadam se da je izašao snažniji iz svega toga. Za ovu našu mladost bit će veliko pojačanje, što kao osoba, što sa svojom kvalitetom. Vjerojatno će mu trebati neko vrijeme za prilagodbu. Ali postoji samo sutra te možeš li ili ne. Mislim da Marko može.

Opet bi mogao zaigrati i Andrija Vukčević, iako se već pozdravio sa svima u klubu prije odlaska u Meksiko.

– Nisam u kontaktu s klubom u koji treba ići, a pogotovo ne sa zrakoplovnim kompanijama. Ako nije otišao, bit će u kadru. Upoznao sam puno igrača i nema ih puno koji bi pokazali takvu pripadnost Rijeci koju je Vukčević pokazao nastupom protiv Lillea.

Prijelazni rok za lige petice je završio. U nekim zemljama još traje, dok u HNL-u taj rok istječe 8. rujna. Moglo bi na Rujevici biti još promjena.

– Ostale su zemlje koje nemaju takvu platežnu moć. Sve se može dogoditi u 15 minuta, ali za sada su se svi stavili na raspolaganje meni i stručnom stožeru. Što će biti kroz nekoliko dana, ne mogu reći. Mi još želimo biti aktivni na tržištu ako se ugrabi neka prilika. Po pitanju kadra završna riječ bit će 8. rujna.

Standings provided by Sofascore

Objava Trener Rijeke upozorava uoči današnjeg ispita protiv Varaždina: “U nogometu nema minulog rada” pojavila se prvi puta na Novi list.