Prijava

Vaša prijava

Festival izvedbenih umjetnosti. Na “Oglede” stižu Siniša Labrović, Gildo Bavčević, Matej Vuković i drugi

[]

VELIKA GORICA – Početak listopada u Veliku Goricu donosi i prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi – »Oglede« festival. Od 5. do 7. listopada na nekoliko atraktivnih lokacija Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici publika će imati prilike svjedočiti performansima, predstavama, ali i radovima vizualnih umjetnika, instalacijama i skulpturama.

»Cilj nam je oživjeti umjetnost u prostoru, uklopiti je u grad. Velik dio programa su hodajuće točke i performansi u pokretu koji ne mogu funkcionirati u zatvorenim prostorima. Festival želi senzibilizirati publiku za suvremene umjetničke prakse, ali i otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana te osuvremenjavanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Tema prvog izdanja festivala je tema »zamjene«, pa tako i umjetnički radovi komuniciraju zadanu temu i perspektivu«, kaže umjetnička ravnateljica festivala, glumica i izvođačica Ana Katulić.

Program će otvoriti rad Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate »Drago mi je da se razumijemo« u četvrtak, 5. listopada, u 18.30, na lokaciji Trg kralja Tomislava 8. Hrvatska, kao dio EU i bogatog Zapada, postala je privlačna destinacija za mnoge ljude kojima je život težak ili nemoguć u njihovim zemljama. S druge strane, prema popisu iz 2021., Hrvatska je i sama u zadnjih deset godina izgubila skoro deset posto stanovništva. U Velikoj Gorici pokušat će se vidjeti, čuti i razumjeti jedan Senegalac koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan Hrvat koji je pobjegao iz Hrvatske 2018. godine – stoji, između ostalog, u opisu rada.

»Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom EU-u, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti, a odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, simboličko ubojstvo«, poručio je Labrović uoči performansa.

Trodnevni festival predvodi velikogorički umjetnik, kipar Matej Vuković te studentica Akademije likovnih umjetnosti, Velikogoričanka Paulina Vukoja, a stižu i splitski performer Gildo Bavčević, Osječanka Mia Štark, pulski umjetnički kolektiv »Zoolektiv«, kao i Nikolina Majdak (Zagreb), AMV Kolektiv (Ana Marija Maravić i Vita Jončić), Teatar Cirkus Punkt, te KFS Propuh/ Triko cirkus teatar.

»Oglede« je dio Dana europske baštine Ministarstva kulture i medija RH, u organizaciji velikogoričkih nezavisnih umjetnika (Plartforma, Teatar Studio 9, Štoos Teatar, Trećeprostor) i Galerije Galženica (POUVG) uz potporu Zaklade Zamah i financijsku podršku Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Velike Gorice i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

U četvrtak, 5. listopada, Siniša Labrović i Ismaila Balde Kouyate izvest će performans »Drago mi je da se razumijemo« (18.30, ispred Chop Old House), a u 19 sati slijedi glazbena odjava (Ismaila Balde Kouyate i Bojan Tošić). U petak 6. listopada, na rasporedu je: Nikolina Majdak: »Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta«, pokretna instalacija (11 sati, plato ispred Turističke zajednice i Muzeja Turopolja); Adrijana Brčić i Paulina Vukoja: »Lica Velike Gorice« (10 – 12 sati, Park pl. Općine Turopoljske); u 18 sati dolazi Mia Štark s performansom u pokretu »Zbornik pogleda« (sat na Tržnom centru), a petak zaključuje Teatar Cirkus punkt predstavom »Generacija X, Y, Z« na platou iza Muzeja Turopolja. Subotnji program započinje u 9.30 Doručkom kod Memyja za izvođače i prijatelje festivala, a nastavlja se u 11 sati uličnim performansom KFS-a Propuh i Triko Cirkus Teatra »Oprostite, gdje je izlaz« (Tržni centar). Od 10 do 12 sati nastupit će Adrijana Brčić i Paulina Vukoja s »Lica Velike Gorice« (Park pl. Općine Turopoljske); u 18 sati slijedi performans Zoolektiva »Marva express« (plato iza Muzeja Turopolja); performans Gilda Bavčevića »Unutarnja kontrola« moći će se pogledati u 19 sati na Tržnom centru, a u 20 sati slijedi zatvaranje festivala i to glazbenom završnicom Rafaela Lasića i DJ Rabija ispred Chop Old Housea. Tijekom trajanja festivala u Chop Old Houseu bit će izložena interaktivna instalacija AMV Kolektiva »Boli me kuća«, a na zelenoj površini u Parku pl. Općine Turopoljske rad Mateja Vukovića »Spomenik odrastanju«.

 

Objava Festival izvedbenih umjetnosti. Na “Oglede” stižu Siniša Labrović, Gildo Bavčević, Matej Vuković i drugi pojavila se prvi puta na Novi list.