Prijava

Vaša prijava

Dvoboj Dinama i Hajduka nosi veliki ulog za oba kluba, a moguće je i da na čelu ljestvice osvane – Rijeka!

[]

ZAGREB Otvaranje druge četvrtine prvenstva ovog bi vikenda moglo donijeti prvu promjenu na vrhu SuperSport HNL-a nakon četvrtog kola, odnosno 13. kolovoza, kada je na prvo mjesto zasjeo Hajduk, kojeg u nedjelju očekuje derbi s Dinamom na Poljudu. Štoviše, teorija dopušta mogućnost da u ponedjeljak na čelu bude Gorica, iako, u ovom trenutku, to ne djeluje pretjerano izgledno. Opet, nogomet uvijek nudi mogućnost iznenađenja.

Naime, Gorica može, barem privremeno, izbiti na vrh ako na subotnjem gostovanju kod Varaždina uknjiži pobjedu od četiri gola razlike. U tom slučaju Turopoljci će imati 18 bodova, kao i Hajduk, ali i bolju gol-razliku. Isto tako, raspored snaga unutar HNL-a sugerira da bi nakon nedjeljnog dvoboja s Rudešom u Kranjčevićevoj na čelo mogla izbiti Rijeka, i to s bodom prednosti. Barem dok ne završi derbi na Poljudu.

Samim time je očigledno da dvoboj Dinama i Hajduka nosi veliki ulog za oba kluba. Modri, doduše, imaju odigranu utakmicu manje od ostalih rivala za vrh, i to ih stavlja u nešto povoljniju situaciju, ali jasno je da bi ih eventualni mogao jako skupo koštati, ponajviše zato što bi takav ishod psihološki podigao njihovog najvećeg rivala, kojeg su prilično potresli vezani porazi od Istre 1961 (0:1) i Gorice (1:2).

Trenutak istine

Osim toga, derbi na Poljudu bit će i trenutak istine za Sergeja Jakirovića. On je, naime, prije mjesec dana u Maksimirskoj 128 dočekan kao izbavitelj koji će preporoditi Dinamo, nakon nešto slabijeg ulaska u sezonu s Igorom Bišćanom. Pod Jakirovićevim stručnim vodstvom Dinamo je ispao iz kvalifikacija za Europsku ligu, ali taj podbačaj je djelomično amortiziralo dvanaest osvojenih bodova u četiri kola HNL-a.

Premda su se na to nadovezale uvjerljive pobjede nad Astanom (5:1) u prvom kolu skupine C Konferencijske lige i Ponikvama (4:1) u šesnaestini finala SuperSport Hrvatskog kupa, jasno je da Dinamo još uvijek nije na razini kakvu bi trebao imati klub s daleko najskupljim kadrom u HNL-u. Zapravo, igrački najuvjerljiviju partiju Modri su u zadnjih mjesec pružili protiv Rijeke, koju je Jakirović u tom trenutku poznavao do najsitnijeg detalja. Sve ostale utakmice donijele su kraća ili duža razdoblja praznog hoda.

Dojam i izvedba

Gostovanje kod Osijeka donijelo je vrlo tanku izvedbu u prvom poluvremenu i tijesnu pobjedu (3:2), nakon koje su u centru pažnje bili suci, a Slaven Belupo je na stadionu Maksimir stvorio dvije velike prilike prije nego što je uvjerljivo poražen (3:0). Prošle nedjelje je, pak, rutinski odrađen Rudeš u Kranjčevićevoj (5:1). Uzmu li se u obzir samo rezultati, dojam je vrlo dobar, no sve skupa tone kada se pogleda izvedba.

Baš zbog toga drugi ovosezonski dolazak Jakirovića na Poljud ima posebnu težinu. Pri tome nije na odmet podsjetiti da je 30. srpnja tamo pao bez udarca u okvir gola, kao trener Rijeke (1:0). Zapravo, nije pretjerano reći da je i tada rezultat bio bolji od igre, obzirom na pet obrana Nediljka Labrovića i propuštene prilike suparnika.

S druge strane, podjednako veliki pritisak uoči derbija vjerojatno osjeća i Ivan Leko. Pet uzastopnih pobjeda na otvaranju sezone, uključujući rušenje Dinama i Rijeke, razigralo je maštu apsolutno svih navijača Hajduka, a zatim su Istra 1961 i Gorica raspoloženje u Splitu odvele od euforije do ruba defetizma. Pobjeda nad Lokomotivom (1:0) prošle je nedjelje malo popravila ozračje, ali svakome je jasno da derbi s Dinamo i za Leku predstavlja trenutak istine.

Standings provided by Sofascore

 

 

Objava Dvoboj Dinama i Hajduka nosi veliki ulog za oba kluba, a moguće je i da na čelu ljestvice osvane – Rijeka! pojavila se prvi puta na Novi list.