Prijava

Vaša prijava

Bijeli su pomalo zabrinuli svoje navijače izdanjem u Puli, ali Rijeka ima problem koji nije tako teško rješiv

[]

RIJEKA  Riječani su u nedjeljno poslijepodne pomalo zabrinuli svoju karavanu navijača koja je s Kvarnera krenula prema jugu istarskog poluotoka, no nakon osječke pobjede na Poljudu, struka i simpatizeri Bijelih vidjeli su da su unatoč malom kiksu u velikom plusu. Riječani su ostali prvi i podebljali svoju prednost pred splitskim Bilima za još jedan bod. Nije to bila savršena nedjelja u skladu s vremenskom prognozom i najavama, ali ispalo je sve najbolje za momčad Željka Sopića. Pulska nogometna arena bila je, ako ništa drugo, dobra škola za riječku mladost. S prosjekom od 23,8 godina Rijeka ima drugi najmlađi roster iza Lokomotive (22,9) u HNL-u i na Drosini je zaigrala tek s Mitrovićem i Pjacom kao iskusnijima. Bijeli su sami »zakomplicirali život« u susjedskom derbiju, reklo bi se »dječačkim neiskustvom«, ali nije to niti malo zabrinulo Sopića sudeći prema njegovim izjavama, uz poslovično naborano čelo.

Gledatelji su mogli na Drosini vidjeti dvije Rijeke, nabujalu, opasnu, Rijeku koja osvaja prostor i napada zadnju liniju već u startu i – sramežljivu, na trenutke bojažljivu koja bježi od duela i čiju igru pretposljednji sastav može razbiti u središnjici s manjkom igrača, ali s viškom ideje i naglašenim gardom. Rijeka je taj gard sakrila u nastavku i tu su nastali problemi. No, iako kod Rijeke ove sezone ne treba tražiti velike zamjerke, puno primjerenije su joj pohvale, očito postoji problem igre u gostima. Prvo na Poljudu Rijeka je djelovala pomalo izgubljeno, potom u Maksimir kao da nije došla na utakmicu, a blijeda, bodovno uspješna izdanja nastavila su se u Koprivnici i kod Rudeša. Tu se pobjeđivalo teže od očekivanog, domaćini su stvarali dosta problema momčadi za koju se više ne može reći da je u nastajanju nego itekako formirana i standardizirana. Sada se dogodio i Drosina… Probleme očito imaju svi, ali oni riječki su kudikamo manji. Što bi tek rekli u Dinamu i Hajduku?

Gorica i bonus

Rijeka u biti ima problem koji nije teško rješiv. Momčad je koja ima najviše udaraca po utakmici u prosjeku (17,3), najviše kornera (6,5) i najviše pogođenih okvira vrata (8), ali »bode u oči« i rubrika najvećih promašaja u kojem je druga (11) s Goricom iza Varaždina (12). Tu je i ponajbolji napadački potencijal u ligi, ali nedostaje više mirnoće i one klasične rutine da se lako poentira i jednostavno utakmica privedu kraju. No, s druge strane, najteže je igrati najjednostavniji nogomet. Sve je to škola…

Tek trećina vrijednosti Dinama, upola manje od Hajduka

 

 

Riječani u ovom trenutku (23,7 milijuna eura) imaju momčad tek jednu trećinu vrijednosti Dinama (80,7) i upola manje od Hajduka (50,7), ali to se ničim ne vidi na travnjaku i u izvedbama. Nema sumnje da će vrijednost igrača obilatno narasti već ako momčad uzme jesenski naslov. A to je nešto što će biti itekako važan benefit već za kratkoročnu klupsku budućnost.

 

Riječani su dobili bod plusa i u miru se mogu spremati za utakmicu s probuđenom Goricom koja se sve više pretvara u drugi hit jeseni. Onaj prvi je Rijeka i nedjelja stvarno može na Rujevici donijeti pravi nogomet. Bijeli opet kreću s ulogom velikog favorita, a dodatni bonus im je što trener Sopić možda i najbolje poznaje turopoljsku momčad s kojom je prošle sezone izborio ostanak na pomalo spektakularan način. Ali protivnik izaziva oprez, momčad je to koja je na isti način matirala Hajduk i Dinamo u nadoknadama nakon što je oba puta bila u rezultatskom minusu.

S druge strane, ne pamti se posebno ovako loš ulazak Dinama u sezonu, osim Europe, zasad evidentno trpi i prvenstvo. Rijeka je Modre jednom zadnjeg desetljeća svrgla s trona i još jednom je bila blizu da to učini. Dosad je nakon 11 kola osvojila 23 boda sa sedam pobjeda, dva remija i dva poraza, a u slavljeničkoj 2016./17. pod vodstvom Matjaža Keka došla do velikih 29 bodova s devet pobjeda i dva remija. Rijeku sada svojim golovima nose Janković (6) i Pašalić (3), onda su činili u toj fazi prvenstva Bezjak (7), Gavranović (5) i Gorgon (4).

Iskoristiti trenutak

Zanimljivo, i tada su se Bijelima događali problemi u »malim« utakmicama, dva remija dogodila su se protiv Intera (1:1) i Cibalije (0:0). Remi u Zaprešiću došao je nakon triju startnih pobjeda protiv Splita, Istre 1961 i Osijeka u gostima (0:1) koji je tada vodio Zoran Zekić. I sve glavno zbilo se u nadoknadi, Gavranović je zabio u prvoj minuti nadoknade, a izjednačio Puljić, budući igrač Rijeke, u trećoj s »bijele točke«.

Riječani su nakon toga pobjeđivali Lokomotivu, Hajduk u gostima (2:4) i Slaven Belupo, pa opet malo »zaglibili« u Slavoniji odigravši tek 0:0 protiv Cibalije koju je vodio Stanko Mršić. Nakon te utakmice momčad je u golijadi torpedirala Dinamo Zlatka Kranjčara s 5:2 na Rujevici, kad je raspad Modrih nagovijestio Gavranović golom u prvoj minuti. Nakon toga stigla su još dva troboda protiv Splita i Istre 1961…

Zanimljiva je bila i sezona 2017./18. kada je Rijeka u konačnici osvojila drugo mjesto iza Dinama s tri boda manje (73/70). Tad su Modri nakon jedanaest kola imali 29 bodova uz isti učinak kao Riječani iz slavljeničke jeseni, a Rijeka 25 s osam pobjeda, jednim remijem (Slaven Belupo) i dva poraza (Osijek, Dinamo).

Riječani su nakon dugo vremena opet u dobroj poziciji da ponove nešto slično. Imaju neospornu kvalitetu i ozračje u trenutku dok Dinamo i Hajduk ozbiljno »kašljucaju«. Ostaje vidjeti hoće li momčad znati iskoristiti taj trenutak…

Rijeka i dalje u najboljoj formi

Nogometaši Rijeke i dalje su u naboljoj formi uzme li se uzorak od posljednjih pet utakmica. Bijeli su osvojili 13 bodova, Gorica 10, a Dinamo 9. Hajduk je puno toga prokockao, osvojio je tek 6 od mogućih 15 bodova.

Rijeka je i najbolji domaćin s 16 osvojenih bodova, ispred Hajduka (12), dok su Dinamo i Hajduk najbolji gosti (9), Rijeka je pritom šesta sa 7 bodova iz pet utakmica.

 

Objava Bijeli su pomalo zabrinuli svoje navijače izdanjem u Puli, ali Rijeka ima problem koji nije tako teško rješiv pojavila se prvi puta na Novi list.