Prijava

Vaša prijava

Drugi poetsko-glazbeni susret: “Eglen od fajde” još jednom ispunio crikveničku Zoru

[]

 

 

CRIKVENICA – Drugi poetsko-glazbeni susret »Eglen od fajde« (»Koristan razgovor«) održan je u crikveničkoj dvorani Zora. Susret je otvoren baladom »Lijepo je doći u svoju čaršiju« i recitalom »Jezik naš bosanski«, autora Denisa Beganovića, ujedno i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine grada Crikvenice te glavnog organizatora programa. Beganović je naglasio da je program organiziran u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ali i okruglog jubileja – 20. obljetnice postojanja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

– Republika Hrvatska nam kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jamči sva naša nacionalna i vjerska prava i dostupni su nam svi zakonski mehanizmi za integraciju u svakom pogledu. Zakon je prije 20 godina povećao broj predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, koji u posljednjih sedam godina sudjeluju u radu parlamentarne većine. Ta činjenica je bitna zbog načina na koji vidimo Hrvatsku, kako nam pripadnici nacionalnih manjina mogu pridonijeti razvoju hrvatskog društva, uvažavanju, toleranciji, pluralizmu, jednakopravnosti, jednakovrijednosti… Kvalitetan okvir poštovanja prava nacionalnih manjina postaje snažna poluga za jačanje položaja hrvatskih nacionalnih manjina, tamo gdje one žive – istaknuo je Beganović.

Gužva na pozornici / Foto D. BEGANOVIĆ

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina pozdravio je publiku u ispunjenoj dvorani Zora, naglasivši da se »Eglenu od fajde«, ali ustvari osmoj večeri bošnjačke kulture u gradu Crikvenici, redovito odazove svake godine.

– Bilo bi u redu da zaslužim, ne plaketu, jer nju očekujem za 10. obljetnicu održavanja večeri bošnjačke kulture, već jednu pjesmu po mojoj želji koju će otpjevati naša prijateljica Sinanović. Sevdalinke su moja velika ljubav, jako ih volim i nisu one uzalud zaštićeno kulturno dobro. Sevdalinke jako visoko kotiraju u svijetu, a imaju i zašto, s obzirom na to da ispunjavaju srce i opuštaju ljude kao malo koje kulturno dobro – rekao je Rukavina i otvorio poetsko-glazbeni susret.

Premijeran nastup imao je ansambl Šadrvan / Foto D. BEGANOVIĆ

U poetskom dijelu večeri prvi se predstavio književnik Damir Maras iz Liča, a kasnije su mu se pridružili Ljiljana Lipovac iz Zagreba, Anđa Jotanović iz Rijeke, članice udruženja »Riječi sa Une« iz Bihaća, Dika Bejdić, Gorica Bukić i Dilista Hadžimulić Međedović te Suada Kučlar iz Novog Sada. U glazbenom dijelu večeri predstavili su se voditelji sekcija KUD-a Sevdah Rijeka, Banjalučani Ahmet Kozaragić i Miroslav Mamuza iz Rijeke te solistice Ana Marija Žilić iz Crikvenice i Emina Sinanović iz Vranduka kod Zenice, kao i dječji zbor Osnovne škole Zvonka Cara Zvončići. U drugom dijelu poetsko-glazbenog susreta premijerno se crikveničkoj publici predstavio ansambl Šadrvan iz Rijeke.

U ispunjenoj dvorani Zora bio je i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina / Foto D. BEGANOVIĆ

 

Objava Drugi poetsko-glazbeni susret: “Eglen od fajde” još jednom ispunio crikveničku Zoru pojavila se prvi puta na Novi list.


Državno natjecanje - kros