Prijava

Vaša prijava

Pjaca puno očekuje od nastavka sezone: ‘Moramo popraviti agresiju i gard na gostovanjima’

[]

RIJEKA – Nogometaši Rijeke zatvorenim ogledom s Opatijom (1:1) zaključili su mini ciklus pripremnih utakmica uoči skorašnjega gostovanja u Velikoj Gorici. Bio je to test za drugu momčad, generalnu probu Bijeli su odradili dan ranije protiv Brava (0:0) u više vaterpolskim nego nogometnim uvjetima. Za Marka Pjacu i suigrače to nikako nije bio pravi pokus u kojem bi momčad prezentirala već znanu igru, no i takve su utakmice dobrodošle, poglavito kada se zna da siječanj i veljača donose slične uvjete na terenima HNL-a. A u to vrijeme Rijeka igra šest utakmica, od kojih četiri u gostima (dvaput Gorica, Hajduk i Dinamo) i dvije na Rujevici (Istra 1961, Lokomotiva).

– Ove zime pripreme su kraće i specifičnije, a radili smo i doma u vrijeme stanke. Na fizičkom planu odradili smo sve što smo trebali, a generalka nije bila baš najbolja zbog uvjeta – kaže Marko Pjaca. – Naravno da nećemo biti najsvježiji prvo kolo, ali to nije ni cilj, želja je da dižemo formu kroz utakmice.

Uz Fruka i Grgića, koji je ulazio u drugom dijelu utakmica, Pjaca je najviše pokazao kroz pripremne oglede, »dinamita« u nogama ima poprilično, imao je zanimljive solo dionice i prodore, a često je i kvalitetno asistirao suigračima.

– Osobno se osjećam OK. Bitna je bila dobra fizička priprema, a u ovim pripremnim ogledima se, naravno, još nisu mogli vidjeti neki bolji potezi i ta svježina, što je i razumljivo. Cilj je bio dizati neke kapacitete i vjerujem da ćemo izgledati sve bolje i bolje.

Rijeka je u pripremama opet iskazala stari problem slabije realizacije. Opravdanje je djelomično u uvjetima koji nisu bili naklonjeni momčadi protiv Sturma i Brava.

– Gledam to s pozitivnije strane. Stvaramo šanse i dolazimo u njih, prije ili poslije i realizacija će se popraviti – smatra Pjaca.

Nezgodni protivnici

Rijeku na startu čekaju dva vezana gostovanja. Gorica i Hajduk jesenas su se prezentirali u dobrom svjetlu.

– Čekaju nas dva jako teška gostovanja. Mi moramo igrati svoju igru, kao što smo to činili i do sada. Smatram i da moramo na gostovanja ići s jednim boljim gardom. Doma smo po tom pitanju bili dobri, ali na strani je bilo određenih manjkavosti. Trebamo popraviti agresiju i pristup izvan Rujevice. Tu ima dosta prostora za napredak.

Alen Grgić, desnokrilni napadač Bijelih, naglasit će vremenske uvjete i terene kao bitan faktor na početku prvenstva. Naravno da Rijeci po stilu igre koji njeguje više odgovaraju suhi i ispeglani travnjaci.

– Slažem se s time. Igrati na teškom terenu protiv bilo koje momčadi nije lako.

Gorica je momčad koja tradicionalno ne leži Bijelima. Prva na rasporedu je zaostala utakmica četvrtoga kola, a ubrzo potom i još jedno gostovanje u »zagrebačkom predgrađu«.

– Definitivno nezgodan protivnik. Dobra su momčad, a tereni su još uvijek teški. No, što je, tu je, želimo dobro startati i izvući maksimum.

Odmah potom Hajduk i Rijeka igraju jubilarni, stoti Jadranski derbi u HNL-u. Očekuje se pun Poljud, što je Bijelima često bila inspiracija.

– Lijepa obljetnica, ali mislim da je rano za razgovor na tu temu. Bit će sve lakše ako dobro uđemo u polusezonu.

Obostrana radost

Hajduk, Rijeka i Dinamo najviše su pokazali jesenas uz sve oscilacije. Po mnogima u tom trojcu treba tražiti budućega prvaka Hrvatske.

– Puno faktora odlučivat će o naslovu, a jedan od njih definitivno će biti spremnost i zdravlje, što manji broj ozljeda. Važna će stoga biti i širina igračkoga kadra. Veliku ulogu igraju i iskustvo i sreća. Odlučivat će kombinacija puno stvari i puno toga se mora poklopiti za budućeg prvaka.

Najuža konkurencija, Hajduk i Dinamo, pojačavaju kadar, Rijeka je zasad »netaknuta«.

– To nije pitanje za mene, ha, ha… Mi smo spremni za naše ciljeve i s postojećim kadrom, a ako uprava odluči dovesti još nekoga, taj je dobrodošao. Sve je na nama i da radimo ono što najbolje znamo.

Momčad i navijači imali su jesenas prepoznatljivu sinergiju. Na Rujevici je ona posebno dolazila do izražaja i često je bila vjetar u leđa momčadi.

– Ne želim obećavati neke spektakularne golove i pobjede, a jedino mogu obećati da ćemo uvijek dati sve od sebe na travnjaku. To je najbitnije. Pokušat ćemo im na najbolji način, kroz naše igre, uzvratiti za podršku. Nadam se da će nam to donositi bodove, pobjede i obostranu radost.

Za Pjacu i suigrače dobro je i što ih mediji ne guraju u prvi plan. Izraziti imperativ ne postoji.

– Ne osjećamo da nešto posebno moramo. Jako smo mlada i relativno neiskusna momčad. Znam da smo igrali dobro i da sada ljudi očekuju nove lijepe stvari od nas. To je sasvim normalno. To su i naše želje, zadržati konstantu, ali i napredovati. Dobro je što nema nekog posebnog imperativa. Nisam nikad bio od nekih bombastičnih izjava, dobra smo i poletna momčad i nastavljamo istim putem. To je pravi put, a što će nam to u konačnici donijeti, to ćemo tek vidjeti – zaključio je Pjaca.

 

Objava Pjaca puno očekuje od nastavka sezone: ‘Moramo popraviti agresiju i gard na gostovanjima’ pojavila se prvi puta na Novi list.