Prijava

Vaša prijava

FOTO Željko Sopić nesvakidašnjim potezom pokrenuo Rijeku prema važnoj pobjedi na otvaranju proljeća

[]

VELIKA GORICA Rijeka je u Velikoj Gorici imala dva gola zaostatka nakon pola sata igre, ali uspjela je preokrenuti rezultat i stići na tri boda zaostatka za vodećim Hajdukom. Utakmicu je obilježio nesvakidašnji potez Željka Sopića koji je nakon točno pola sata igre zamijenio Marca Pašalića i Franju Ivanovića, poslavši umjesto njih na teren Alena Grgića i Jorgea Obregona.
Uvjeti za igru bili su daleko od idealnih zbog obilnog snijega otprije nekoliko da, iako su se domaćini svojski potrudili da teren bude što bolji. Oba šesnaesterca u temeljito očišćena, s time da je usred jednog ostala plitka lokva koja je, po slobodnoj procjeni, bila velika desetak kvadratnih metara.

Na ostatku terena su, pak, ostali tragovi snijega i leda kojih je bilo dovoljno da igrači Rijeke u nekim trenucima izgledaju kao da nose bijele dresove zbog kamuflaže. Zapravo, u tom smislu je dovoljno istaknuti da je za utakmicu korištene crvene lopte, kako bi bojom odudarale od podloge.

Na početku se u takvim uvjetima bolje snašla Gorica. Iz drugog kuta gledanja može se konstatirati da je obrana Rijeke u Turopolju izdržala manje od Dinamove u ogledu s Lokomotivom. Naime, u 3. minuti domaća momčad je nizom brzih dodavanja osvojila prostor prebacujući loptu s lijeve na desnu stranu, sve do Mateja Mitrovića, koji je tu akciju zaključio neobranjivim udarcem iskosa – 1:0.

Mitroviću drugi žuti

Tri minute kasnije Mitrović je nakon kornera za Goricu povlačenjem za dres spriječio bijeg Franje Ivanovića u kontru, i za to je nagrađen žutim kartonom. Daljnji tijek utakmice pokazao je da će taj trenutak predstavljati uvod u svaku raspravu o ovoj utakmici.

Za razliku od Dinama dan ranije, Rijeka se brzo pribrala i pohvtala konce igre. Uskoro je prema golu Gorice lansirana bomba s Pašalićevim potpisom, koju je Ivan Banić krajnjim naporom skrenuo preko prečke. Bila je to intervencija vršcima prstiju u 10. minuti. Nešto kasnije Rijeka je izborila slobodan udarac s lijeve strane poprečne linije šesnaesterca.

Izvođenja se uhvatio Toni Fruk, ali u tom pokušaju je bilo za nijansu previše snage i lopta je prohujala nekoliko centimetara iznad prečke. Bilo je to u 19. minuti, a ubrzo se situacija na terenu itekako zakuhala. Naime, Mitrović je napravio grub prekšaj na Bruni Godi, zbog čega su igrači Rijeke tražili od suca Ante Ercega da mu pokaže drugi žuti karton. To se nije dogodilo.

Intervencija VAR-a

Pet minuta nakon toga kombinacija lošeg ispucavanja Nediljka Labrovića i Godinog nesigurnog primanja lopte Gorici je otvorila priliku za napad na nepostavljnu obranu. Tim Matavž odigrao je pas za Nikolu Vujnovića kojeg je pratio Ivan Smolčić, a od njih dvojice lopta se odbila i otkotrlja preko crte. Erceg je taj gol prvo poništio zbog zaleđa, no VAR soba mu je nakon četiri minute provjere javila da je sve bilo čisto – 2:0.

Nakon toga Sopić je zamijenio Pašalića i Ivanovića, a taj potez mu se isplatio u 33. minuti, kada je Mario Maloča gurnuo Obregona s leđa na rubu svog šesnaesterca. Doduše, i tu je bila potrebna intervencija iz VAR sobe. Naime, Maloča je Obregona ramenom lansirao na osamnaest metara od gola, zbog čega je Erceg u prvi mah dosudio slobodni udarac. Najstrožu kaznu mirno je realizirao Marko Pjaca – 1:2.

Do kraja prvog dijela Gorica je uspjela stići do još jedne prilike preko Matavža, a Rijeka je pokušavala zaprijetiti preskakanjem igre. Sopić je treću zamjenu napravio na početku drugog dijela, kada je Niko Janković zamijenio Lindona Selahija. Vrlo brzo Ercegu je stigao novi poziv iz VAR sobe.

Tučnjava po isteku utakmice

Čim je Ante Erceg odsvirao kraj utakmice na terenu se stvorila velika gužva na rubu masovne tučnjave. Na hrpi su se našli svi igrači obje momčadi, kao i stručni stožeri, a nekoliko usijanih glava, ponajviše s domaće strane, pokušavalo je nešto dokazati fizičkim obračunom. Mrzljak je u svemu tome bio najkonkretniji pa je zahvatio rukom po licu Godu i zaradio crveni karton. Goda i Bummel su požutjeli.

Igrala se 50. minuta kada je lopta u kaznenom prostoru Gorice pala na ruku Filipa Mrzljaka. Erceg je dosta dugo gledao snimku, a zatim je pokazao na bijelu točku. Odgovornost je opet preuzeo Pjaca, no njegov udarac Banić je obranio. Srećom po Rijeku, izvođač je bio prvi na odbijancu, za izjednačenje u 53. minuti – 2:2.

Foto galerija: SuperSport HNL: Rijeka - Gorica

Vraćanje rezultata na početne postavke potpuno je otvorilo utakmicu, s time da su obje momčadi uglavnom preskakale igru zbog sve lošijeg stanja terena. U 66. minuti Gorici se iznenada otvorila velika prilika, ali Vujnović je ubačaj s lijeve strane nogom skrenuo nekoliko centimetara od gola. Na suprotnoj strani ubrzo je Janković odapeo s distance, s istim učinkom.

Sijevalo sa svih strana

Igrale se 78. minuta kada je Rijeka napravila ogromnu gužvu u šesnaestercu suparnika. Sijevalo je sa svih strana, a Goricu je iz problema izvukao Banić. Nešto kasnije Obregon je u petercu uspio piknuti Smolčićevo ubacivanje s desne strane, ali lopta je prohujala iznad gola. Uskoro su gosti uspjeli složiti i brzu kontru, koju je Grgić zapečatio nepreciznim udarcem, s time da mu je ta situacija nudila i mogućnost proigravanja suigrača.

Kraj se neumoljivo približavao i činilo se da je Rijeka propustila previše toga za nešto više od boda. Međutim, u 89. minuti stigao je korner vrijedan preokreta i pobjede. Janković je centrirao loptu na drugu stativu, baš prema malom dijelu slobodnog prostora u koji se prišuljao Niko Galešić – 2:3.

Gorica – Rijeka 2:3

Gradski stadion. Gledatelja: 1.213. Sudac: Mateo Erceg (Pristeg) 5,5. Strijelci: 1:0 Mitrović (3′), 2:0 Smolčić (25′-autogol), 2:1 Pjaca (34-11m), 2:2 Pjaca (53′), 2:3 Galešić (89′). Žuti karton: Mitrović, Raspopović, Bummel (Gorica), Goda (Rijeka). Crveni karton: Mrzljak u 90. minuti (Gorica).

GORICA: Banić 7, Raspopović 6 (od 90′ Fall -), Maloča 5,5, Krizmanić 6, Štiglec 6 (od 90′ Munksgaard -), Mrzljak 5,5, Pršir 6, Mitrović 6 (od 80′ Blummel -), Matavž 6, Jurić 6,5 (od 89′ Kapulica -), Vujnović 6 (od 89′ Ilečić -).

RIJEKA:  Labrović 5,5, Smolčić 6, Galešić 6,5, Dilaver 6, Goda 6, Hodža 6, Selahi 5 (od 46′ Janković 6,5), Pašalić 5 (od 30′ Grgić 6), Fruk 6 (od 76′ Petrovič -), Pjaca 7 (od 86′ Radeljić -), Ivanović 5 (od 30′ Obregon 6,5).

Objava FOTO Željko Sopić nesvakidašnjim potezom pokrenuo Rijeku prema važnoj pobjedi na otvaranju proljeća pojavila se prvi puta na Novi list.