Prijava

Vaša prijava

Ovo je deset kockica koje čine mozaik proljetnog uzleta nogometaša Rijeke

[]

RIJEKA Nogometaši Rijeke krenuli su s tri pogotka u »sridu«, u prve tri utakmice nastavka jedini su ostvarili maksimalan učinak od devet bodova. Rezultat je itekako vidljiv, Bijeli su na čelu prvoligaške karavane s dva boda prednosti ispred Hajduka i četiri ispred Dinama koji ima utakmicu manje (Varaždin). Gledajući uvriježeni obrazac od posljednjih pet utakmica, Rijeka je osvojila najviše, 12 bodova, Lokomotiva 11, Dinamo 10… Najbliži pratitelj Hajduk ostvario je pola od tog učinka. Bijeli su i dalje najbolja domaća momčad ispred Dinama, a skočili su na drugo mjesto najboljeg gostujućeg sastava iza Hajduka. Još u stanci bilo je jasno da momčad Željka Sopića za nešto više, odnosno najviše, mora popraviti način igre u gostima. Zasad sve funkcionira jako dobro, a prvo novo iskušenje je nedjeljno novo gostovanje kod Gorice koja je neočekivano startala sa sva tri poraza i pod popriličnim je imperativom.

Veljača bi mogla donekle odmotati klupko na vrhu, a zanimljivo, Bijeli u sve tri ligaške utakmice do kraja mjeseca igraju protiv sastava iz metropole, Gorice i Dinama u gostima i Lokomotive na Rujevici. Za kraj tu je i gostovanje kod Rudeša u sklopu četvrtfinala Kupa.

No, dok traju pripreme za zagrebačko-riječke okršaje, Bijeli guštaju u uspjesima i pogledu na ljestvicu. Generalno, desetak je kockica u mozaiku startnog proljetnog uspjeha:

1. IZ MINUSA U PLUS

Riječani su u prve dvije utakmice rezultatski minus pretvorili u plus. U Velikoj Gorici gubili su 2:0, u Splitu 1:0, ali na kraju u klupku slavlja napustili Turopolje i Dalmaciju. Oba prva poluvremena bila su im lošija, no nastavci energetski puno bolji i s idejom više od protivnika. Posebno je to važno za mladu momčad koja stasa baš kroz ovako zahtjevne i teške utakmice. Premijeru na Rujevici s Istrom 1961 odradili su rutinski.

2. GOSTUJUĆI PRISTUP

Bijeli su već u startu bitno popravili gostujuću igru koja im je jesenas bila popriličan problem. Tijekom jeseni osvojili su 12 bodova u osam utakmica na strani, sad ostvarili već polovinu tog učinka. Tijekom kratkih priprema trener Željko Sopić jasno je detektirao problem, naglasak je bio na poboljšanju kontinuiranog napada i dužem visokom presingu na protivnika u zadnjoj trećini.

Homogeno i stabilno

3. MOMČADSKA IGRA

Rijeka ove sezone svoje uspjehe gradi prije svega na momčadskoj igri. Sve linije na čelu s vratarom Labrovićem dobro su izbalansirane, automatizmi solidni, a forte sastava prije svega napadački potencijal koji je sada ojačan angažmanom Marića. Momčad s dosta igrača dolazi i u završnicu, djeluje homogeno i stabilno, a priključivanjem Bande i Marića igra bi mogla dobiti dimenziju i impuls više.

4. PJACA, OBREGON, SELAHI, HODŽA…

Momčadska igra ipak je u dvije utakmice izbacila nekoliko pojedinaca. Pjaca je bio dvostruki strijelac u Gorici, a na Poljudu je najbolje stvarao višak u napadačkom dijelu igre, bio je zapažen protiv Puljana. Selahijev ostanak odmah se pokazao kao dobitak, a tu je i sve bolja forma Obregona koji je pomalo zasjenio Ivanovića. Obojica su kvalitetnu igru garnirali s dva efektna pogotka. Hodža je pak dobro zamijenio Fruka, bio je strijelac i ponajbolji igrač susjedskog derbija.

5. MENTALITET I PSIHOLOGIJA

Pobjednički mentalitet prošle je zime momčadi počeo graditi bivši trener Sergej Jakirović, a Željko Sopić nastavio je njegovim putem, čak je dodatno utjecao na samopouzdanje pojedinih igrača. Rijeka nije bojažljiva kao svojevremeno u Maksimiru i na Poljudu, igrači su na Sopićev mig jasno podigli gard u obje gostujuće utakmice. Psihološki momčad je djelovala jako dobro na gostovanjima, samouvjereno u prvoj domaćoj utakmici.

6. ZAMJENE

Već u pripremama bio je vidljiv uspon forme dijela igrača iz unutrašnjih rezervi Bijelih. Obregon i Grgić su igrali najzapaženije u pripremnim ogledima, a za mnoge Obregon je već sada od najkritiziranijeg pojedinca na Rujevici postao igrač koji je u jednom danu stekao stare simpatije. Radeljić i Galešić zapaženo su u Jadranskom i Derbiju della Učka zamijenili Mitrovića i Dilavera čiji se izostanak nije osjetio.

Spiritus movens

7. SOPIĆEVI POTEZI

Trener Sopić je zbog nekih svojih poteza u jesenskom dijelu bio kritiziran od dijela medija i navijača, naročito po pitanju i tajmingu izmjena. U prve tri utakmice pogodio je praktički u svemu i umnogome i s taktičke strane skrojio početni uspjeh. Sopić je na neki način glavni spiritus movens ove momčadi, specifičan karakter i stručnjak koji se dobro uklopio među Bijele nakon odlaska Jakirovića.

8. PRILAGODBA

Riječani su u startu u četiri dana odigrali dvije dijametralno suprotne utakmice, prije svega s obzirom na uvjete. I jako dobro se prilagodili. U Gorici su igrali u potpuno nenogometnim uvjetima po snijegu, ledu i blatu, u Splitu pred hukom više od 30 domaćih navijača koji su tradicionalno snažan zamašnjak Hajduku, ali koje su ovog puta utišala dva vanserijska gola i bolja igra u nastavku.

9. ATMOSFERA

Unutrašnja atmosfera, za razliku od prvog dijela prošle sezone, veliki je forte i saveznik kapetana Labrovića i suigrača. Dobro, kvalitetno i profesionalno radi se na svakom treningu, a za dobro ozračje uz kapetana po običaju su zaduženi iskusnici Mitrović i Dilaver. Igrači ne pate od neke posebne pompe, ostanci i druženja na benzinskim stanicama u kratkom slavlju samo produbljuju zajedništvo i ozračje. Dobru atmosferu potvrdila je i rasprodana Rujevica, protiv Istre 1961 na tribinama je bilo 7.500 navijača.

10. NEOPTEREĆENOST

Na Rujevici su poprilično spustili kočnicu po pitanju velikog pritiska i imperativa. Zamjetno je ipak da se nakon jeseni već na startu puno više počelo govoriti o naslovu što ne bi trebalo biti kontraproduktivno. Pozitivan pritisak je u ovoj situaciji nešto sasvim prirodno, pa i poželjno. Rijeka ne djeluje previše opterećena kao Hajduk i Dinamo, a za uspjeh taj standard morat će zadržati do kraja prvenstva.

 

Forma zadnjih pet kola

Rijeka      12

Lokomotiva      11

Dinamo      10

Osijek      9

Slaven Belupo      9

Hajduk      6

Varaždin      5

Istra 1961      4

Gorica      1

Rudeš      1

 

 

Objava Ovo je deset kockica koje čine mozaik proljetnog uzleta nogometaša Rijeke pojavila se prvi puta na Novi list.