Prijava

Vaša prijava

Nemogući uvjeti i četiri jedanaesterca obilježila susret u srcu Turopolja. Obregon opet imao ključnu ulogu

[]

VELIKA GORICA Novi dolazak u srce Turopolja Rijeci je priuštio još jednu utakmicu u nemogućim uvjetima koji su sigurno bili s pogrešne strane ruba regularnosti. U takvim okolnostima je momčad Željka Sopića djelovala kao snalažljiviji suparnik i zasluženo je pobijedila, s time da je ključnu ulogu opet imao Jorge Obregon, koji je u 58. minuti zamijenio Mirka Marića.

Foto galerija: Gorica - Rijeka Foto: Davor Kovačević

Nikakvi uvjeti nisu bili jedini kuriozitet ove utakmice. U zadnjih sat vremena igre dosuđena su četiri jedanaesterca, s time da su tri bila za Rijeku. Prva dva su zapucali Marko Pjaca za goste i Ante Matej Jurić za domaće, a Obregon je realizirao treći i četvrti za ostanak na vrhu SuperSport HNL-a.

Rijeka se postavila u svojih standardnih 4-1-4-1, a Dinko Jeličić odlučio se za varijantu s tri stopera, odnosno pet igrača u zadnjoj liniji kada suparnik ima posjed. Trener Gorice isti recept je primijenio u prošlom kolu, na gostovanju kod Dinama, gdje je tražio put do bodova kroz čvrsti blok u plitkoj formaciji.

Stanje terena definitivno je bilo bolje nego dva i pol tjedna ranije, kada su isti suparnici odrađivali zaostalu utakmicu 4. kola, no to nije dugo trajalo. Naime, nakon četiri-pet minuta igre na Veliku Goricu se spustio žestoki pljusak, koji doduše, nije imao biblijske razmjere, ali bio je dovoljno snažan i dug da natopi travnjak.

Samim time je u vrlo ranoj fazi utakmice trenerima i igračima obje momčadi postalo savršeno jasno da mogu zaboraviti na filigranski preciznu kombinatoriku. Zapravo, nakon vrlo brzo se stvorio dojam da će i ova utakmica, baš poput one spomenute otprije dva tjedna, biti svedena na preskakanje igre, borbenost i jurnjavu po cijelom terenu.

Ogromne lokve

Igrala se 15. minuta kada se Rijeci iznenada ukazala prilika za napad preko lijeve strane. Niko Janković doveo je loptu u kazneni prostor suparnika i odapeo iskosa, ali Ivan Banić uspio je malo skrenuti njegov prizemni udarac. Nakon toga Rijeka je neuspješno pokušala zaprijetiti iz kornera.

Pljusak nije gubio na intenzitetu, a to je neke dijelove terena pretvaralo u ogromne lokve koje su sa svakom novom minutom poprimale obilježja kaljuže. U nogometu se takve okolnosti često definiraju kao “teški uvjeti za igru”, ali u ovom slučaju taj izraz bi predstavljao teško pretjerivanja. Možda čak i više od toga. Uvjeta za igru, naime, nije bilo.

Lopta je zapinjala u brojnim lokvama na terenu i nije imala skoro nikakav odskok nako dodira s tlom, a igrači su vrlo često proklizavali, podsjećajući na onu čuvenu scenu u kojoj Bambi prvi puta hoda po ledu. Sa svakom novom minutom rasla je mogućnost ozljede, koja je postala činjenica u 34. minuti kada je Janković morao prepustiti svoje mjesto Dejanu Petroviču.

Pred kraj prvog dijela stigla je i prva situacija koja zahtijeva pregledavanje VAR-a. Nakon prekida za Rijeku lopta je ubačena u kazneni prostor Gorice, gdje je Jurić startao na Stjepana Radeljića. Duje Strukan osobno je otišao pogledati snimku sporne situacije, a zatim je pokazao na bijelu točku. Pjaca je, pak, prebacio gol.

Nabijanja i jurnjava

U završnici prvog dijela Gorica je zaprijetila iz prekida i gužve u šesnaestercu, dok je nastavak donio još veće mučenje po još težem terenu. U 51. minuti Radeljić si je pri iznošenju lopte iz svog kaznenog prostora dao prejak for blizu Josipa Mitrovića, kojeg je zatim faulirao. Strukan je prvo dosudio prekršaj, a zatim je, na intervenciju iz VAR sobe, dosudio jedanaesterac. Jurić je preuzeo odgovornost i napucao je loptu visoko iznad gola.

U 58. minuti Sopić je povukao već spomenuti potez koji mu se vrlo brzo isplatio. Obregon je prvo postigao gol koji poništen zbog malog zaleđa, a zatim je preuzeo odgovornost kada je Rijeka dobila novi jedanaesterac, nakon što je lopta pogodila ruku Matea Leša u šesnaestercu Gorice. Za razliku od Pjace i Jurića, on je raspalio srednje visoku loptu – 0:1.

Nešto kasnije Pjacu je u kaznenom prostoru domaće momčadi srušio Mario Maloča, što je Strukanu bilo dovoljno da dosudi i četvrti jedanaesterac na utakmici. Samouvjereni Obregon opet je uzeo loptu i potvrdio pobjedu Rijeke. Bilo je to u 75. minuti – 0:2.

Ostatak vremena protekao je u znaku nabijanja i jurnjave po lokvama koje su do tada dobile impozantne dimenzija. Zapravo, pravo je čudo da se nitko nije pridružio Jankoviću na popisu ozlijeđenih igrača. Opet, to je možda i preuranjena tvrdnja jer današnji dan bi u obje svlačonice mogao iznjedriti nove posljedice igranja u neregularnim uvjetima.

Objava Nemogući uvjeti i četiri jedanaesterca obilježila susret u srcu Turopolja. Obregon opet imao ključnu ulogu pojavila se prvi puta na Novi list.