Prijava

Vaša prijava

Univerzalac Rijeke za obranu nakon Gorice: “Igralo se čvrsto, ali i mi i oni pazili smo jedni na druge”

[]

VELIKA GORICA Drugo, a ujedno i zadnje ovosezonsko gostovanje Rijeke u Velikoj Gorici donijelo je još jednu utakmicu u nadrealnim uvjetima i nova tri boda za ostanak na vrhu SuperSport HNL-a. Prije skoro tri tjedna igralo se na zaleđenom terenu, dok je prošla nedjelja igračima obje momčadi priuštila vrlo kratko razdoblje normalnog nogometa.

Oko pete minute tog sučeljavanja na Veliku Goricu se spustila teška kiša koja je travnjak pretvorila u nešto veću maketu Velikih jezera. U Europi postoje zemlje gdje se utakmice prekidaju kada nema uvjeta za igru i nastavljaju se idućeg dana. Po svemu sudeći, Hrvatska nije jedna od tih zemalja.

Jauk

– Kod 0:0 sam kratko razgovarao s Josipom Mitrovićem na terenu i rekao sam mu da bi trebalo zaustaviti utakmicu. Međutim, on mi je rekao da su znali igrati i u puno težim uvjetima i da nema šanse da stanemo. Ne mogu reći da bi trebalo igrati po ovakvom terenu, ali mi u Hrvatskoj smo valjda naučeni na takve stvari. Prvih petnaestak minuta je bilo dobro, a onda je kiša natopila teren. To je promijenilo sve. Izgleda da nam nije suđeno odigrati normalnu utakmicu u Velikoj Gorici. Bez obzira na uvjete, mi ćemo se prilagoditi svemu i dati svoj maksimum na terenu – kaže Ivan Smolčić.

Za Rijeku su, naravno, najvažniji osvojeni bodovi na zahtjevnom gostovanju. Međutim, svakome tko prati nogomet mora biti jasno da odigravanje utakmica u takvim uvjetima nema baš nikakvog smisla, prvenstveno zbog zdravlja igrača. Ove je nedjelje nastradao Niko Janković.

– Čim sam čuo njegov jauk, znao sam da nije bezazleno i da neće moći nastaviti igru. Sreća je da se nitko drugi nije ozlijedio na takvom terenu. Igralo se čvrsto, za bodove, ali i mi i oni pazili smo jedni na druge – dodaje Rijekin univerzalac za obranu.

Osim nadrealnih uvjeta, kuriozitet ove utakmice su predstavljala i četiri dosuđena jedanaesterca. Marko Pjaca je s bijele točke poslao loptu preko gola, baš kao i Ante Matej Jurić za Goricu. Zadnja dva bila su u korist Rijeke, a u pobjedu ih je pretvorio Jorge Obregon.

– U životu nisam igrao utakmicu s toliko jedanaesteraca. Kad je teren ovako natopljen vodom, lopta svugdje staje i teško ju je kontrolirati, pogotovo u kaznenom prostoru. Zato mi je nekako i logično da je bilo toliko penala – objašnjava Smolčić, uz napomenu da je pobjeda izborena u nemogućim uvjetima posebno slatka.

Uoči početka drugog dijela sezone, sve oči su bile okrenute prema Dinamu i Hajduku, iako je ljestvica vrlo jasno pokazivala da, barem u tom trenutku, bitka vrh SuperSport HNL-a nije dvoboj već troboj. Nakon prva tri tjedna nastavka prvenstva situacija se potpuno okrenula, iako je Rijeka imala vrlo zahtjevan raspored utakmica.

Vrijedan rad

– Na medije se nismo obazirali. Mi u svlačionici smatramo da smo jednako kvalitetni kao Dinamo i Hajduk. Tu nema nekih velikih razlika. Smatram da imamo individualnu kvalitetu na visokoj razini, baš kao i izraženu momčadsku kvalitetu. Što se nas tiče, neka se i dalje u prvi plan guraju Dinamo i Hajduk. Mi vrijedno radimo na treninzima, idemo iz utakmice u utakmicu i odgovara nam da nas se što manje spominje u tom kontekstu – tvrdi Smolčić koji je u protekla dva tjedna Rijeci priskrbio medijsku pažnju.

Naime, pobjeda u Jadranskom derbiju stigla je nakon dva daleko bačena auta u njegovoj izvedbi, a zatim je netko zaključio da to nije u skladu s pravilima nogometne igre. Kao krunski dokaz je priložena snimka s Poljuda iz koje je teško bilo što zaključiti. Unatoč tome, cijela nogometna hrvatska fokusirala se na njegovo način izvođenja auta.

– Nakon tog derbija s Hajdukom i potenciranja te priče, suci su me počeli upozoravati. Tako je bilo protiv Istre 1961 na Rujevici, tako je bilo i u Velikoj Gorici. Svaki put kažem sucu da nastojim sve izvesti u skladu s pravilima. Do sada mi niti jednom nisu sudili nepravilno izvođenje auta. Mislim da za to i nema razloga. U svakom slučaju, nastavit ću tako izvoditi aut – zaključuje Smolčić.

Objava Univerzalac Rijeke za obranu nakon Gorice: “Igralo se čvrsto, ali i mi i oni pazili smo jedni na druge” pojavila se prvi puta na Novi list.