Prijava

Vaša prijava

U Crikvenici cijeli mjesec obilježavaju Dan dobrih djela, evo što sve čine

[]

Nizom humanitarnih akcija Crikvenica je ove godine obilježila i tek će obilježiti Dan dobrih djela. Naime, Grad Crikvenica uključio se ove godine kao partner u inicijativu pod nazivom “Svjetski dan činjenja dobrih djela”, koji se obilježava 14. travnja, odnosno tijekom čitavog travnja.

Kako javljaju iz Grada Crikvenice, crikveničke ustanove, udruge, poduzeća i srednjoškolci okupili su se unutar ove inicijative i pripremili razne aktivnosti humanitarnog karaktera.

Akcijom “Srce od papira” u razdoblju od 15. ožujka do 14. travnja prikupljat će se stari papir za čiju će se vrijednost kupiti vaga s visinomjerom i stol za pregled djece za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici.

U svrhu prikupljanja papira, jučer je ispred zgrade Stare škole dopremljen kontejner. Kako bi papir odložili u kontejner, građani se prethodno moraju javiti u Gradsku knjižnicu Crikvenica. U vrijeme kad je knjižnica zatvorena, papir je moguće ostaviti pored kontejnera.

Darujmo srcem

Društvo Naša djeca odlučilo je “darovati srcem”. Humanitarnom akcijom “Darujmo srcem”, koja će se održati u subotu, 13. travnja, od 10 do 12 sati na tržnici u Crikvenici, prikupljat će se potrepštine za pomoć Udruzi za beskućnike i socijalno ugrožene osobe “Oaza” te njihovom skloništu za beskućnike iz Rijeke.

Istoga dana, također na tržnici, od 10 do 12 sati članovi udruge Fotoklub Crikvenica prikupljat će novčane donacije u zamjenu za umjetničke fotografije primorskih motiva koje su izradili članovi udruge.

Srednjoškolci će pokazati svoje veliko srce i humanitarnost time što će ove godine Dan dobrih djela pretvoriti u Mjesec dobrih djela. Volonterski klub Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica odlučio je ove godine svoje vrijeme posvetiti štićenicima Obiteljskog doma s rehabilitacijom ” Andrea Margitić”.

 

– Ideja je štićenicima uljepšati trenutke u Domu. Učenici su već izradili svakom štićeniku Doma po jedan glicerinski sapun s citatom dr. Antuna Barca “Od svih istina najdublje su i najtrajnije istine srca”.

Uz čaj i keksiće nastojat će spojiti mladost (entuzijazam) i starost (mudrost) na način da im štićenici Obiteljskog doma, stariji i mudriji, ispričaju svoje trenutke života.

Volonteri planiraju ne samo to čuti, nego i zapisati, tj. dokumentirati trenutke sa starijima. Srednjoškolci će starijim štićenicima ponuditi i “toplu riječ” čitajući poeziju i mudre priče naših i stranih autora, pojašnjavaju iz Grada.

Pričam ti priču

U nedjelju, 14. travnja, organizirano je završno prikupljanje starog papira ispred Gradske knjižnice i program za djecu “Pričam ti priču”.

Kako napominju iz Grada, Dan dobrih djela prilika je i za međugeneracijsku suradnju. Muzej Grada Crikvenice i članovi crikveničkih udruga umirovljenika, Udruge umirovljenika Grada Crikvenice Sunce i Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine zajednički su pripremili simpatičan program za djecu “Pričam ti priču”.

– Na otvorenom, ispred ulaza u Staru školu, čitat ćemo priče koje u sebi nose poruku i istaknuti važnost čitanja i pričanja u svakodnevnom životu svih nas, kazala je ravnateljica Muzeja Grada Crikvenice Silvija Huljina.

Također u nedjelju, 14. travnja, s početkom u 11 sati u dvorani Zora održat će se predstava za djecu “Pale sam na svijetu”, a ulaz je slobodan.

Predstavnici Društva Naša djeca sakupljat će priloge, također namijenjene kupnji opreme za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici.

Predstava u produkciji Scene “Velika Gorica” zanimljiva je priča koja i djecu i odrasle podsjeća na važnost zajedništva i na to da su sreća i radost potpuniji ako ih dijelimo s drugima.

Dobra djela

Direktor Eko-Murvice Mario Jelčić istaknuo je kako ga veseli uključenje u ovaj projekt i naglasio kako Eko-Murvica podržava svaku inicijativu i aktivnost u smjeru odvajanja otpada, recikliranja i povećanja ekološke osviještenosti svih građana.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović izrazila je zadovoljstvo organizacijom projekta i uključenošću predstavnika svih dobnih skupina.

Foto Marino Klement

– Veseli me što smo zajedničkim snagama svih dionika ove akcije, članica i članova Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, kao i Udruge umirovljenika Sunce, članica Društva Naša Djeca, Fotokluba Crikvenica, srednjoškolaca Volonterskog kluba Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica, kao i ravnateljica naših crikveničkih ustanova u kulturi i djelatnika Eko-Murvice uspješno osmislili ovu hvalevrijednu humanitarnu akciju.

Vjerujem da će sve aktivnosti biti dobro prihvaćenje od strane naših građana, koje ovim putem pozivam na zajedništvo i uključivanje u projekt svojim malim doprinosom.

Bilo u vidu doniranja starog papira ili sudjelovanja u nekim drugim aktivnostima koje smo pripremili u sklopu ove humanitarne akcije.

Ono što me posebno veseli jest to što ćemo realizacijom ovog projekta učiniti dobro djelo i opremiti pedijatrijsku ordinaciju. Nadam se da je ovo početak dobrih i lijepih priča, kojih će u budućnosti biti još i koje ćemo nastojati razvijati, istaknula je Matošić Gašparović.

Brojke važnije od riječi

Svjetski dan činjenja dobrih djela dan je kad milijuni ljudi diljem svijeta iz tisuća neprofitnih organizacija, kompanija, škola, vrtića i gradova čine dobra djela pomažući zajednici i onima kojima je to potrebno s ciljem stvaranja boljeg i zdravijeg okruženja.

Dan dobrih djela u Hrvatskoj je po prvi puta obilježen 2022. godine od strane udruge Djeca za bolji svijet/Children for a Better World, kad je u akciji sudjelovalo više od 50 kompanija, 100 različitih udruga i volonterskih centara, više od 50 gradova diljem Lijepe naše, kao i mnoštvo vrtića i škola.

Naglasak je na aktivnostima koje su od značajne važnosti za građane, povećanju svijesti o važnosti volontiranja i činjenja dobrih djela kod svih dobnih skupina, jačanju građanskog aktivizma, kao i širenju pozitivne energije i zajedništva.

Brojke govore više od riječi – u 2023. godini u akciji je sudjelovalo 4,9 mijunavolontera iz 110 zemalja te je odrađeno 8.8 mijuna sati volonterskog rada.

Objava U Crikvenici cijeli mjesec obilježavaju Dan dobrih djela, evo što sve čine pojavila se prvi puta na Novi list.