Prijava

Vaša prijava

Pred vratima prve lige


U derbiju 17. kola 2. nacionalne odbojkaške lige – centar, odbojkaši Gorice slavili su rezultatom  3:0 (25:20, 25:13, 25:14) u gostima kod OK Daruvara te novim trobodom došli na korak do osvajanja prvog mjesta na tablici.

Tijekom zimske pauze, Goričani su bili svjesni kako će im utakmice protiv HAOK Mladosti i OK Daruvara biti od presudne važnosti na putu ka osvajanju 2. lige. I dok su u utakmici protiv Mladostaša jednostavno imali loš dan, odbojkaši Gorice od tada ne prestaju nizati pobjede. Pobjednički niz nastavljen je u utakmici odigranoj u subotu, 25. ožujka, kod drugoplasirane momčadi OK Daruvara.

Pred ovu važnu utakmicu, zbog ozljede je otpao srednji bloker Vedran Vukić, što je značilo da će trener Šulc morati napraviti neke taktičke promjene: Dario Rukavina pomaknut je na mjesto srednjeg blokera, a na njegovoj poziciji primača utakmicu započinje Josip Huljev. S klupe su priliku čekali, sada već standardno u prvoj momčadi, mladi Domagoj Ivković te, kao i u utakmici s Nedelišćem, trener-igrač Ivan Šulc. Ostatak prve postave je bio standardan: Luka Humski kao tehničar, Jurica Skorin korektor, srednji bloker Filip Dumbović, primač Mateej Bičvić, dok je za prijem i obranu zadužen bio libero Domagoj Burčul.

Prvi set bio je, ujedno, i najnapetiji dio utakmice. Domaćini su iskoristili nekoliko pogrešaka Goričana uzrokovanih neuigranošću nove postave, no gosti se ubrzo prilagođavaju novim okolnostima.  Polovicom prvog seta u igru ulazi Šulc umjesto Huljeva i od tada Goričani stvaraju prednost koju Daruvarčani do kraja seta ne uspijevaju dostići.

Drugi i treći set bili su gotovo identični što se tiče igre i konačnog rezultata. Serije servisa Rukavine i Humskog nisu dopuštale domaćinima da se rezultatski približe Goričanima. Odličnu formu gostujućeg servisa začinio je Dumbović s par as servisa. Gotovo bez pogreške u napadu odigrali su Skorin, Bičvić i Šulc. Iako izmijenjena, blokerska linija je dobro odradila svoj posao i nekoliko puta atraktivno zaustavila napade domaćina. Igru vrijednu prvog mjesta na tablici upotpunio je odličnom igrom u obrani libero Burčul.

Za komentar utakmice zamolili smo trenera i predsjednika Kluba Ivana Šulca. „Iznimno sam zadovoljan našim današnjim nastupom. U utakmicu smo krenuli pomalo oprezno jer smo znali što nam ta utakmica znači, no već smo sredinom prvog seta prešli u vodstvo, brzo napravili razliku i sigurno set priveli kraju. U druga dva seta bili smo iznimno uvjerljivi. Pohvalio bi sve igrače na stvarno konstantno dobroj igri i atmosferi koja protivniku gotovo da i nije ostavljala šansu za razvijanjem vlastite igre. Ako već moram izdvajati, pohvalio bi našeg srednjaka Filipa Dumbovića koji je, uz standardne odlične blokove, ovaj puta bio nezaustavljiv i u napadu.“, rekao je Šulc.

S ovom su pobjedom Goričani opet stigli pred vrata prve lige. Prošle su sezone odustali od nastupa u Prvoj ligi, iako su ostvarili najbolji rezultat u klupskoj povijesti, zbog nemogućnosti financiranja troškova natjecanja. S tadašnjim proračunom od 60 000 kuna to je bilo nemoguće. Ilustracije radi, ŽOK Azena Velika Gorica za isti je rang natjecanja u istom sportu i s istim troškovima imala dotaciju od 240 000 kuna. Je li se situacija u međuvremenu promijenila i planiraju li Goričani povratak u Prvu ligu upitali smo predsjednika Šulca. „Jest. Za naš rad i izvrsne rezultate ove smo godine nagrađeni s 20 000 kuna manjom dotacijom od ZSUGVG-a u odnosu na prošlu godinu. Razumijemo da smo kao klub, u potpunosti odvojen od bilo kakve političke obojanosti, posve nezanimljivi i razumijem da se novci dijele po političkom ključu, ali smo se kroz sve ove godine nadali da se ipak jednom možda istinski rad, trud, entuzijazam i zalaganje mogu isplatiti. Mislili smo, ako budemo izvrsno, ne samo dobro, radili i imali izvrsne rezultate, možda ćemo ipak moći dobiti dovoljno novaca za puko prvoligaško preživljavanje. Pokrenuli smo školu odbojke i već drugu godinu naša djeca nastupaju na natjecanjima u svim dobnim kategorijama. Nažalost, u okolnostima kada je ukupan proračun za sport povećan za nekoliko milijuna kuna, našem je klubu iznos godišnje dotacije smanjen za trećinu. Time je, rekao bih, zabijen i posljednji čavao u naš prvoligaški lijes. Eto… Što da vam kažem. Silno bismo se htjeli vratiti nazad u Prvu ligu. Pokazali smo ovogodišnjim drugoligaškim nastupima, ali i prvoligaškim u prethodnim sezonama da nam je mjesto u najgorem slučaju u sredini tablice Prve lige, međutim… Čini se kao da to nikome nije bitno. Razumijem, kao što sam i rekao, da nismo politički interesantni, ali isto tako nadam se da nas barem kao ljude razumiju. Da razumiju koliko se trudimo postaviti mušku odbojku na noge u našem gradu i koliko nas, kao ljude, frustrira to što taj, u potpunosti volonterski, rad nitko ne prepoznaje. A novaca ima. Možda i previše, ali… Da nije „malih“ sponzora Autokuće Porkolabić, HROK-a, Melbija, Pekarne Martinaj i Gale, kojima se ovim putem u ime cijelog kluba zahvaljujem, koji su nam u posljednje tri sezone uspijevali pomoći, odavno bismo stavili ključ u bravu…“, u dosta emotivnom izlaganju kazao je Šulc. Na koncu je još samo pozvao sve potencijalne donatore, sponzore, zaljubljenike u sport da, ako su u mogućnosti, na neki način pomognu klubu i, kako je rekao, pomognu prvoligaški san pretvoriti u stvarnost.

Post Pred vratima prve lige je prvi puta viđen na Odbojkaški klub Gorica.


Jeste li vidjeli Katu?