Prijava

Vaša prijava

Sportski uspjeh i nakon njega....


Što je to uopće sportski uspjeh? Kako ga prepoznati? Kako ga vrednovati?  S čime nagraditi sportski uspjeh?
Postići uspjeh u bilo kojem sportskom natjecanju nije nimalo lako. Kako u pojedinačnom tako i u momčadskom sportu. Potrebno je uložiti puno truda, imati puno odricanja da bi se postigao zapažen rezultat. I to bez obzira o kojoj razini natjecanja se radilo.
Dati jednostavan i jednoznačan odgovor kako doći do uspjeha i u kojem roku je naprosto nemoguće. Nema čarobne formule za uspjeh preko noći to je jedino sigurno.
Dobro organiziran i ustrojen klub sa jasnom vizijom i realnim ambicijama zasigurno ima preduvjete za postizanje uspjeha. 
I što je još potrebno? Novac naravno. Nažalost, bez njega nema niti rada kluba. Najam sportskih terena, troškovi treninga i utakmica, dresova, trošak putovanja zahtjeva novac. Naravno, sami novac, bez vizije koja je spomenuta nije garancija uspjeha. Instant rezultati nekih klubova koji su se potom ugasili ili su postali prosjek zoran su primjer toga. Potrošena sredstva lokalne zajednice i dugovi nasljeđe su koje ostaje iza, u pravilu nerealnih,  ambicija lokalnih moćnika.
Sport u današnje vrijeme nije u baš u nekoj zavidnoj poziciji. I to bez iznimke u vrsti sporta bez iznimke o kojoj razini natjecanja se netko natječe. Gospodarstvu je inače jako teško i sponzora sportskih klubova je sve manje. Samim time postavlja se pitanje kako se uopće financiraju sportski klubovi, kako uopće egzistiraju klubovi  i s čime i na koji način postižu uspjehe.
Izvori prihoda sportskih klubova su članarine samih članova kluba, prihodi od sponzora i sredstva koje klubovi dobivaju od Zajednice sportskih udruga.
Prema podacima Zajednice športskih udruga na području grada Velike Gorice djeluje otprilike šezdesetak sportskih klubova (udruga). Od toga broja samo je pet ženskih sportskih klubova. Prema podacima koje sama zajednica navodi situacija u tom segmentu nije zadovoljavajuća jer je premalo djevojčica uključeno u rad sportskih klubova. Izuzev kluba OK Velika Gorica, kako navode u Zajednici.
Sama Zajednica  osnovana je s ciljem razvitka i promicanja športa na području grada Velike Gorice, poticanja vrhunskog sportskog stvaralaštva, stvaranja uvjeta za postizanje vrhunskih sportskih dometa, razvitka sportskih aktivnosti djece i mladeži, sportsko rekreacijskih aktivnosti građana i invalidnih osoba, te širenja olimpijskih ideala i jačanja olimpijskog pokreta. Članice Zajednice su neprofitne športske udruge (klubovi) i druge neprofitne udruge čija je djelatnost od značenja i interesa za sport u gradu Velikoj Gorici. Financirana je od strane grada Velike Gorice.
Putem Zajednice grad Velika Gorica financira i rad sportskih klubova (udruga). Za 2012. u proračunu grada je za tu namjenu bilo predviđeno oko 6.8 mil. Kn. To je novac kojim  građani grada Velike Gorice financiraju sport u gradu.
Dio tih sredstava se troši na održavanje hladnog pogona Zajednice a najveći dio odlazi klubovima za njihove potrebe.
Velika je odgovornost na članovima  uprave, izvršnog odbora ali i nadzornog odora kluba kluba koji predlažu i odobravaju raspored sredstava prema klubovima. Puno je zahtjeva klubova i oni su zasigurno puno veći od mogućnosti. S time je uloga raspodjele javnog novca puno značajnija i zahtjevnija nego se to na prvi pogled čini.
Treba moći pomiriti sve možebitne nerealne ambicije i želje sa realnom potrebom stvaranja jednakih uvjeta za normalan rad svima uvažavajući postavljene kriterije.
Logičnim se čini potreba financiranja onog sporta od kojeg lokalana zajednica i ima najveću korist u smislu afirmacije i prosperiteta domicilnih sporataša koji će na taj način imati mogućnost kvalitetnog rada i postizanja uspjeha u sportu kojim se bave.
I, da se vratimo na početak, kako onda, iz pozicije Zajednice, sagledavati uspjeh. Pa dijelom i kroz ostvareni rezultat svih kategorija kluba (udruge) u odnosu na dodijeljeni novac i ukupnu korist lokalne zajednice od toga uspjeha.

Jer ipak, to je novac koji su građani ovog grada odvojili za sport u svome gradu. Zar ne?

INFORMACIJA ZA FAŠNIK U SAMOBORU