Prijava

Vaša prijava

Sportski uspjeh i nakon njega - III dio


Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice će i ove godine na skupštini donijeti odluku o usvajanju prijedloga javnih potreba u športu u gradu Velikoj Gorici. Prijedlog javnih potreba izradila su radna tijela udruge na osnovu zaprimljenih zahtjeva klubova (udruga). Jednostavnijim rječnikom rečeno odlučiti će se koliko će koji klub dobiti novca za svoj rad tijekom 2014 godine.

Prema dostupnom radnom materijalu koji je distribuiran na adrese klubova (udruga) vidljivo je da se ove godine radi o 7,5 mil. kuna koje će građani ovog grada odvojiti za financiranje rada sportskih klubova.
Prema određenim kriterijima taj prijedlog javnih potreba je razrađen prema kategorijama koje izgledaju ovako:
  • ·        udruge od posebnog značaja biti će financirane u iznosu od 1.500.000,00 kn
  • ·        programi športskih udruga biti će financirani u ukupnom iznosu od 5.323.000,00 kn
  • ·        funkcioniranje zajednice biti će financirano u ukupnom iznosu od 435.000,00 kn
  • ·        zajednički program velikogoričkog športa u iznosu od 190.000,00 kn
  • ·        posebni programi u iznosu od 10.000,00 kn
  • ·        razvojni program grada Velike Gorice u iznosu od 22.000,00 kn
  • ·        revalorizacija programa u iznosu od 20.000,00 kn


Podsjećamo kako su se u 2013. godini u Termama Jezerčici održana dvodnevna tematska sjednica ZŠUVG na kojoj su sudjelovali članovi Nadzornog odbora udruge, članovi Izvršnog odbora i Etičkog odbora i predstavnici grada. Jedna od tema je bila i "Ženski sport- specifičnosti, problemi i djelovanje" Zaključak te teme je bio slijedeći:"Ženski sport je u Hrvatskoj zanemaren, a takva je situacija i u Velikoj Gorici. Razlozi toga su slaba popularizacija, te premali broj žena koji je općenito uključen u sport (treneri, suci, upravljačke strukture). U našem Gradu je šezdesetak udruga, a od toga je samo pet ženskih kolektiva (ŽOK AZENA, OK VELIKA GORICA, ŽRK GORICA, ŽRK UDARNIK, TWIRLING). Situacija u ovim klubovima nije bajna, jer je premalo djevojčica u klubovima, izuzev OK Velika Gorica. Upravo radi toga treba poraditi na razvoju ženskog sporta. Prvenstveno se to odnosi na poboljšanje infrastrukture, ali i na usmjeravanje djevojčica u sport još u školama gdje je potrebno napraviti prezentaciju sportske ponude koja im se nudi." Ovo je objavljenona internet stranicama ZŠUVG od kuda i prenosimo ovaj dio teksta.

Pod pozicijom programi športskih udruga koja će biti  financirana u ukupnom iznosu od 5.323.000,00 kn nalazi se i stavka Sportske škole. Sedam Športskih škola s područja grada biti će ukupno financirano s ove pozicije u ukupnom iznosu od 640.000,00 kn. tri su nogometne škole, rukometna škola, košarkaška škola, škola karate i judo kluba. Svi klubovi su muški sportski kolektivi.  Najslabije finacirana nogometna škola dobiti će više ili skoro jednako sredstava kao pojedini klubovi za cjelogodišnji program svih kategorija.
Pohvalno je vidjeti kako se u udruzi pridaje pažnja radu s djecom.

No, kad ovo sagledamo u kontekstu gore napisanog zaključka tematske sjednice vidimo svu kontradiktornost planiranog u odnosu na deklarativno te se iz toga mogu izvući premise:
  • ·        izrađeni prijedlog potreba u potpunosti zanemaruje uočene probleme u radu ženskih kolektiva
  • ·        niti na mali simboličan način nije pokazana volja i želja da se krene raditi u smjeru rješavanja uočenih problema
  • ·        nije niti na simboličan način nagrađen trud onih kolektiva koje rade na poboljšanju stanja u ženskom sportu u gradu Velikoj Gorici i čiji je rad prepoznat

Ženski kolektivi u Velikoj Gorici su u pravilu dvoranski sportovi i kao i svi dvoranski sportovi suočavaju se s velikim problemom financiranja najma dvorana ali i dobivanja raspoloživih termina za treninge koji su primjereni uzrastu koji se trenira. Ženska odbojka u Velikoj Gorici ima kontinuitet i doživljava svoj progres. Raste interes djevojčica za treninzima i popularizacija tog sporta odrađuje se s uspjehom u klubovima. Osigurati uvjete za normalan rad je na zadatku udruzi

Poneki bi rekli da svaka priča ima dvije strane i kako je je ovo pogled i mišljenje samo jedne strane te da se mogu iznijeti koji će svemu ovome dati drugi smisao i to je zasigurno tako. 

No,  kako je financiranje športskih škola na ovakav način je poprilično diskriminatorno i kada se sagleda cijeli kontekst, pitanje koje se nameće samo po sebi je slijedeće:

Ima li kakve poveznice između osoba koje su članovi u upravljačkim tijelima udruge koja raspoređuje sredstva za razvoj Športskih škola sa vlasništvom/članstvom u upravljačkim tijelima klubova kojima su  sredstva za tu namjenu i dodijeljena.