Prijava

Vaša prijava

Dan bijelog štapa 2013.


Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, svakakvih zapreka, prepunih tržnica i neprilagođenih prilaza državnim institucijama, oni trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. Upravo zbog ove činjenice i ove školske godine smo obilježili Dan bijelog štapa.
 
Radionicu je vodila defektologinja škole uz pomoć stručnog tima. U 4.a razredu se školuje i prijateljuje učenik koji je slijep. Učenici tog razreda su senzibilizirani za potrebe osoba s posebnim potrebama. Pošto znamo da se empatija uči i na način da sami isprobamo kako je drugoj osobi u nekoj situaciji tako je radionica i zamišljena i uspješno provedena. Svi učenici 4.a razreda su isprobali , s povezom na očima, obuti cipele, zavezati ih, obući jaknu i zakopčati.Isto tako svi učenici su isprobali kako se pravilno pomaže i vodi slijepa osoba pri kretanju i sjedanju na stolac.
 
Zabavili su se i uvidjeli , jedan mali dio, što sve osobe koje ne vide moraju naučiti. Ono što je najvažnije naučili su i osjetili kako je biti bez vida. Kao što su rekli ,sada znaju i drugima objasniti zašto se obilježava Dan bijelog štapa i kako se može drugima pomoći.