Prijava

Vaša prijava

Međunarodni dan bijelog štapa


 

Svake godine u OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa.

 Obilježava se svake godine, još od 15. listopada još od 1964. godine kada je g.Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

Naša škola ima dvoje slijepih učenika.  Jedan od njih je i Marko, učenik 3.a razreda, u kojem su ove godine defektologinja Milica Kolumbić- Di Giorgio i pedagoginja Anđa Kovač pripremile igre kojima su pokazale kako se slijepe osobe snalaze u nama, naizgled, jednostavnim životnim poslovima. Djeca su trebala spremiti knjige u školske torbe, ali s povezom na očima. Za svaki predmet knjiga je imala u kutu oznaku od različitog materijala i učenici su jedino osjetom dodira mogli prepoznati koju knjigu trebaju spremiti u školsku torbu. Radnja koju Marko svakodnevno obavlja brzo, njegovi prijatelji iz razreda izvodili su je polako i puno pažljivije.

Marko, osim prijatelja iz razreda i učiteljice, ima i asistenticu u nastavi koja mu puno pomaže.  Simpatičan i pričljiv , osim škloskih obveza bavi se plivanjem i sviranjem klavira. U budućnosti bi želio biti pjevač ili pijanist.

Cijela škola se trudi što više olakšati školovanje Marku i osmašici Kristini  pa su  po školskim hodnicima zalijepljene  trake vodilje kako bi se uz pomoć bijelog štapa po njima mogli orijentirati. Profesori su išli i na edukaciju za Brailleovo pismo, a njime su ispisani i nazivi predmeta na učionicama.

 

Novinarska skupina

OŠ Eugena Kumičića


Kestenijada