Prijava

Vaša prijava

Sudjelovali smo u natjecanju Dabar


Hrvatska, kao punopravna članica međunarodne inicijative Bebras (Dabar) i ove godine organizira natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom.
Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga "Suradnici u učenju", Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNet-a.
Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Po prvi puta ove godine, svaka od 58 zemalja svijeta koja organizira natjecanje, može koristiti i jedan od 6 odobrenih zadataka autora iz Hrvatske.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija:
1.     MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ,
2.     MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ,
3.     KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ,
4.     MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda i
5.     GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.
Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 15 izazovnih zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta.

Učenici sudjeluju na dobrovoljnoj bazi te jedina priprema je rješavanje probnih primjera kako bi učenici vidjeli tipove zadataka. Sudjelovali su učenici prvog razreda, petih, šestih i sedmih razreda. Bravo za učiteljice informatike, učiteljicu Marcelu i sve sudionike!