Dio učenika naše škole uključio se u međunarodni projekt Innovate Your Dreams (u slobodnom prijevodu Sanjaj inovacije) u kojem sudjeluje oko 100 000 učenika s četiri kontinenta. Naši sudionici su grupa šestaša pod vodstvom mentorice Tihane Opetuk Živković i grupa sedmaša pod vodstvom prof. Njemačkog jezika Martine Matezović Biškup.

Cilj projekta je pomoći učenicima da se pripreme za izazove budućnosti kroz razvijanje vještina koje će im biti potrebne za uspješnije snalaženje u budućim zanimanjima. Procjenjuje se kako će 65% djece koja trenutno pohađaju osnovnu školu u budućnosti raditi poslove koji danas još uopće ne postoje. Stoga učenici kroz projektne aktivnosti tijekom sedam tjedana razvijaju brojne kompetencije za budućnost: komunikaciju, suradništvo, inovativnost, maštovitost, zajedničko rješavanje problema, kritičko promišljanje te poznavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Projekt je pokrenuo Microsoftov inovativni edukator i pakistanski učitelj mentor Khurram Whiz.

Svaki tjedan učenike čeka po jedan zadatak. Do sada su izmišljali zanimanja koja bi mogla postojati u budućnosti tražeći tako moguća buduća rješenja trenutno postojećih problema poput bolesti, zagađenja, ratova, siromaštva, nedostatka resursa ili vremena. Promišljali su o tome kako razvoj tehnologije utječe na društvene promjene, crtali stripove, izrađivali plakate i umne mape te na njemačkom i hrvatskom jeziku prezentirali svoj rad dijelu ostalih učitelja i učenika naše škole. Kako je to izgledalo možete pogledati u videu skupine koja u projektu sudjeluje na njemačkom jeziku: https://youtu.be/pdVrl3CxtoA

Martina Matezović Biškup