Prijava

Vaša prijava

Dan planeta Zemlje


Dan planeta Zemlje obilježava se 22.travnja u gotovo svim zemljama svijeta. Prvi put je obilježen 1970. godine u SAD-u. Nakon izljeva nafte u kalifornijskom zaljevu, američki senator Gaylord Nelson ostao je razočaran s posljedicama koje su iza tog događaja ostale. Zatražio je od parlamenta da se 22.travanj proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje.

Ovogodišnja tema su klimatske promjene i akcije koje bi se trebale provoditi kako bi klimatske promjene što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo. Klimatske promjene osjećamo u svim dijelovima svijeta. Tope se ledenjaci, raste razina mora, dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta (velike kiše, toplinski valovi, suše). Sve to utječe na biljni i životinsji svijet koji se teško prilagođava, a nekim vrstama prijeti i izumiranje.

Mi možemo pomoći planetu Zemlji na način da: odvajamo otpad, pažljivo trošimo vodu, gasimo svijetla koja nam nisu potrebna, ne bacamo smeće u prirodu, ne koristimo plastičnu ambalažu, račune plaćamo putem interneta, koristimo baterije koje se mogu puniti, manje se vozimo automobilom a više biciklom...


Dan planeta Zemlje