Prijava

Vaša prijava

PROLJEĆE


b4b37ec82c2e19154b886952122924d5
neimenovano

Proljeće je stiglo!

 

Proljeće je vjerojatno omiljeno godišnje doba za vlasnike mnogih kućnih ljubimaca, možda prije svega pasa, s kojima napokon mogu u duge šetnje po lijepom i toplom,  a još uvijek ne prevrućem vremenu koje omogućuje i raznorazne aktivnosti poput istrčavanja uz bicikl. Iako krije nebrojene prednosti, i u proljeće treba obratiti pažnju na poneke, manje ili veće opasnosti, koje vrebaju naše četveronošce.

Primjerice, porast temperature pogoduje širenju mnogih bolesti, koje potencijalno mogu biti vrlo opasne. Krpelji su poznati kao prenosioci piroplazmoze pasa, a ukoliko i ne prenesu ovu neugodnu bolest, velika najezda krpelja kod psa može izazvati pojavu slabokrvnosti i opće slabosti. Ovi paraziti javljaju se već u rano proljeće, osobito u osobito u žbunju i niskom raslinju na rubnim šumskim područjima. Krpelji rjeđe parazitiraju na mačkama nego na psima.

Isto tako, u proljeće je povećan rizik od zaraze buhama, koje se hrane krvlju životinja i brzo i lako se prenose s jednog ljubimca na drugog. Mogu uzrokovati alergijsku reakciju kod životinje, iritaciju kože i jak svrbež.

Od unutarnjih parazita (tzv. endoparazita) najčešće se javljaju gliste i trakavice.

Glistama se životinje mogu zaraziti tijekom cijelog života; dok su još  u maternici, ali i jedenjem invadirane hrane, pijenjem zagađene vode te ližući izmet drugih životinja koji sadrži jajašca parazita. Simptomi zaraze mogu biti različiti; od napuhnutog i napetog trbuha, kašlja (ukoliko paraziti dođu do pluća), bezvoljnosti, blijedih sluznica, mršavosti i gubitka dlake. Važno je naglasiti kako  paraziti ne moraju biti vidljivi u stolici, tj. gliste izlaze van jedino kad su mrtve tako da vlasnik niti ne mora primijetiti da mu ljubimac ima gliste. Osim toga, i sam vlasnik može se zaraziti glistama. Trakavice su još jedna vrsta opasnih endoparazita kojom se može zaraziti i čovjek, a na životinju se mogu prenijeti i buhama. Posavjetujte se s veterinarima oko dehelmintizacije kućnih ljubimaca.

Osim bolesti uzrokovanih parazitima, u proljeće valja obratiti pažnju na još neke potencijalne opasnosti za naše ljubimce. Primjerice, neke životinje su, baš poput ljudi, podložne sezonskim alergijama zbog, primjerice, visoke koncentracije peluda u proljeće. Reakcije mogu biti blage poput kihanja, ali i izražene, poput fatalne reakcije-anafilaktičkog šoka. Stoga u slučaju sumnje na alergijsku reakciju, svakako potražite savjet veterinara.

U vrtovima i dvorištima u proljeće ljudi koriste različite insekticide, herbicide, pesticide i gnojiva koja mogu sadtžavati kemikalije opasne za kućne ljubimce. Pokušajte ukoliko je moguće ograničiti kretanje Vašeg ljubimca na takva područja, a opasna sredstva držite što dalje od Vaše životinje.

Nabavljate li pak u proljeće nove biljčice za svoj vrt ili balkon, prije nabavke raspitajte se da se slučajno ne radi o biljkama koje su otrovne za pse i mačke.

Mnogi vlasnici pasa za vrijeme vožnje automobilom drže prozor otvorenim i dopuštaju psu da drži glavu vani. To se svakako ne preporuča, jer se može dogoditi da ga pogoditi neka krhotina, ali i primjerice udarac bube u letu može dovesti do oštećenja oka.

I posljednje, ali ne i manje bitno- u proljeće se često događaju ozljede kao posljedice fizičke aktivnosti, pogotovo ako pas nije bio aktivan za vrijeme zimskih mjeseci. Započinjite s treninzima polagano kako bi poboljšao kondiciju i tonus mišića za veće napore.

Dakle, posjetite veterinara, posavjetujte se protiv kojih se parazita kako boriti, te uz malo opreza uživajte s Vašim ljubimcima u sunčanim danima koji nam dolaze J