Najmlađa folklorna skupina Dučeca spremna za ljetne praznike

Jučer su se naši mališani Dučeca, najmlađa folklorna skupina, sastali posljednji put ove sezone. Iznenadili smo ih kreativnom radionicom izrade malih poculica i podgutnica u parku ispred Zgrade. Uključili su se i njihovi roditelji te smo se svi lijepo zabavili uz grickiće i sokiće, te uz sladoledno osvježenje na kojem zahvaljujemo jednoj mami. Najavili smo […] Post Najmlađa folklorna skupina Dučeca spremna za ljetne praznike je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Misnim slavljem i nastupom folkloraša završili Vidovi dani

Proštenjarska nedjelja u Mraclinu bila je, prema običaju, osobito ispunjena duhovnim i baštinskim sadržajem. Središnji događaj stoljetne tradicije – misno slavlje u prepunoj kapeli svetog Vida – održano je u 11 h i u 17 h. Spomenimo da je prijepodnevnu misu uz našega kapelana vlč. Marka Čolaka predvodio ugledni gost, vlč. dr. Ilija Čabraja, koji […] Post Misnim slavljem i nastupom folkloraša završili Vidovi dani je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Dobro nam došla, Vida

U ponedjeljak, 18. lipnja 2018. u 00:40 sati u 17:30 sati, u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu, rodila nam se Vida Kos, duga 51 cm i teška 3140 gr. Roditelji Marija i Marko presretni su zbog dolaska prinove u obitelj. Ljepši završetak ovogodišnjih Dana svetog Vida nitko nije mogao ni zamisliti. Od srca čestitamo mami […] Post Dobro nam došla, Vida je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Mraclinski vatrogasci dostojno obilježili 130 godina postojanja

U subotu 16. lipnja svečanim mimohodom i svečanom sjednicom DVD Mraclin je obilježio 130 godina postojanja. Mimohod koji je predvodila počasna straža VZGZ i puhački orkestar iz Petrovine potrajao je sat vremena, a vatrogasci su obišli cijelo selo jer gotovo da nema kuće koja nije dala vatrogasca. Sve sudionike mimohoda pozdravio je gradonačelnik g. Dražen […] Post Mraclinski vatrogasci dostojno obilježili 130 godina postojanja je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Mraclin pristupio Malonogometnoj ligi Turopolja i Posavine

Na igralištu Turopoljca na Knejama sutra starta četvrto izdanje Malonogometne lige Turopolja i Posavine. Liga je u odnosu na lani doživjela određene promjene; ekipe Donjeg Podotočja i Jagodnog spojile su se te će nastupati pod grbom Jagodnog, dok je novak u ligi Mraclin, odakle dopiru tonovi kako su oni u stanju zaustaviti trogodišnju dominaciju Kuča, […] Post Mraclin pristupio Malonogometnoj ligi Turopolja i Posavine je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Sv. Vid proslavljen koncertom vokalne glazbe

Dan sv. Vida, zašitnika Mraclina, ali i Rijeke, glumaca, plesača… obilježen je u Mraclinu dvama događanjima: u kapeli koja nosi Vidovo ime započela je duhovna trodnevnica, kao priprema za nedjeljni blagdan, a nakon toga Mraclinci su se počastili koncertom zborske glazbe. Napjeve nabožnog, klapskog i popularnog repertoara izvela su tri vokalna sastava: Ženska skupina KUD-a […] Post Sv. Vid proslavljen koncertom vokalne glazbe je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Tamburaši ponovo razigrali prepuni Dom

KUD Dučec je četvrti dan za redom napunio mraclinski Društveni dom i posjetiteljima u sklopu Vidovih dana pružio nezaboravan glazbeni događaj. Sedam tamburaških selekcija i mraclinski zet Pero Rogan, tijekom cijele večeri bili ‘pod aplauzima’ razdraganih gostiju. Na pozornici su se smjenjivale generacije tamburaša, a svaka je sa sobom nosila dah godina i pjesme kojima su […] Post Tamburaši ponovo razigrali prepuni Dom je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Veteranima Mraclina nikad lošiji plasman u Velikogoričkoj ligi

Bila je to sezona koju treba što prije zaboraviti. Već na samom početku sezone vidjelo se da će Bubi imati vrlo tešku zadaću da privede sezonu kraju. Ozlijede nekolicine igrača onemogućile su veterane Mraclina da uspješno krenu u novu sezonu. Proljeće donosi nove probleme u brojnom stanju igrača. Pred kraj sezone zaigrali su oporavljeni i neki […] Post Veteranima Mraclina nikad lošiji plasman u Velikogoričkoj ligi je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Danas na programu Dana svetog Vida: Večer vokalnih sastava

Večeras će se u Mraclinu održati „Večer vokalnih sastava“ na kojem će nastupiti Vokalisti svetog Josipa iz Župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice, klapa Bošket iz Zagreba te ženska vokalna i tamburaška skupina KUD-a Dučec. Početak koncerta je u 20,30 sati u Društvenom domu. Post Danas na programu Dana svetog Vida: Večer vokalnih sastava je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Sveti Vid – zaštitnik Mraclina

Današnji svetac je naš mjesni zaštitnik sveti Vid (Vitus, talijanski Vito, njemački Veit), dječak mučenik u vrijeme Dioklecijanovog i Maksimijanovog progonstva. Rodio se oko 290. na Siciliji. O njemu ima malo izvjesnih povijesnih podataka, ali postoje mnoge legende. Prema predaji, još dok je bio dječak, vlastiti otac Hylas, poganski sicilijanski senator, tukao ga je i […] Post Sveti Vid – zaštitnik Mraclina je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Sjećanje na sestru Anđelu

Sinoćnji program Vidovih dana bio je posvećen uspomeni na sestru Anđelu Lovreković (1911, Glina – 1982, Mraclin), medicinsku sestru koja je čitav radni vijek posvetila Mraclinu, u koji je strigla odmah po završetku školovanja 1933., u njemu se nastanila i živjela sve do smrti. Kako se bliži stota obljetnica početka asanacije, asanacijske teme sve su […] Post Sjećanje na sestru Anđelu je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Danas na programu Dana svetog Vida: tamburaška večer

Danas će se u Mraclinu održati tradicionalna tamburaška večer, koja – zahvaljujući generacijama glazbenika – već postaje mraclinski brend. Na pozornici ćemo ponovno vidjeti preko 40 mraclinskih tamburaša. Nastupiti će TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS Takt, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“, ženski tamburaški sastav KUD-a „Dučec“ – Srećice, te […] Post Danas na programu Dana svetog Vida: tamburaška večer je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Dječji dan uspješan usprkos nevremenu

Jučer su u Mraclinu u sklopu manifestacije Dani svetog Vida održane 5. dječje sportske igre. Osamdesetak djevojčica i dječaka došlo je spremno skupljati bodove za svoje kvartove – Dolenec, Cirkva I, Cirkva II i Obrež – igrajući igre primjerene uzrastu. No, nakon prve igre na Mraclin se spustio jak lipanjski pljusak te smo se povukli […] Post Dječji dan uspješan usprkos nevremenu je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Devedeseta godišnjica rođenja Antuna Šojata

Danas bi jezikoslovac Antun Šojat proslavio 90. rođendan. Šojatov osobiti interes bio je kajkavski govor, a doktorirao je 1965. s temom “Kajkavski govori u Turopolju (s osobitim obzirom na mraclinski govor)”. To će biti osnova za njegovu knjigu “Turopoljski govori”, s pregledom gramatike i rječnikom, za koju je i sam naglašavao da je uglavnom nastala […] Post Devedeseta godišnjica rođenja Antuna Šojata je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.

Danas na programu Dana svetog Vida : “Priča o sestri Anđeli”

U srijedu 13. lipnja održat će se večer pod nazivom „Priča o sestri Anđeli“. Sestra Anđela Lovreković rođena je 31. svibnja 1911. godine u Glini. Školu za sestre pomoćnice u Mlinarskoj u Zagrebu završila je 1933. godine, a iste godine dolazi u Mraclin, gdje će ostvariti cjelokupni radni staž te se ovdje i trajno nastaniti. […] Post Danas na programu Dana svetog Vida : “Priča o sestri Anđeli” je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.