Prijava

Vaša prijava

ERASMUS plus K2 projekt - "My Granny's Dishes"


          (Jela moje bake)

 Srednja strukovna škola Velika Gorica otvorila je svoja vrata Europi i svom prvom Erasmus plus K2 projektu. Naziv projekta je ''My granny's dishes'' – odnosno ''Jela moje bake''. Projekt traje dvije godine, dakle od 1.09.2019. do 31.8.2021. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU, a surađujemo sa školama partnerima iz sljedećih zemalja: Italija, Turska, Belgija, Srbija i Litva.

Cilj projekta je istražiti naše stare turopoljske recepte, izvući ih iz zaborava, gledati kako ih kuhaju naše bake,udahnuti im novi život pripremajući ih u našoj školskoj kuhinji te ih na kraju podijeliti potrebitima. Želimo posebno motivirati i pozvati na suradnju naše buduće kuhare i konobare, ali isto tako i sve ostale učenike i djelatnike naše škole koji nam mogu doprinijeti na bilo koji način u istraživanju kulture i običajate tradicionalnih jela našeg lijepog Turopolja. Aktivnosti se provode na nastavi i na izvannastavnim aktivnostima, a izuzetno je bitna suradnja lokalne zajednice, roditelja, medija, udruga, muzeja i svih ostalih koji mogu doprinijeti razvoju i značaju ovog projekta.

Dobre značajke ovog projekta su upoznavanje raznih običaja i jela drugih naroda, ali isto tako ćemo prvo proučiti i bolje upoznati svoje običaje i kulturnu baštinu da bi ih mogli prikazati drugima. U projekt ćemo uključiti i naše roditelje, odnosno bake, a i lokalnu zajednicu. Projekt je važan i po tome što ima posebnu socijalnu notu, tako što ćemo ono što skuhamo u našoj kuhinji podijeliti potrebitima. Istaknut ćemo važnost zdrave prehrane i boriti se protiv pretilosti. Na kraju projekta tiskat ćemo brošuru o našim tradicionalnim receptima, a prihod pokloniti onima kojima je potrebna pomoć.Također nam slijedi neprocjenjivo životno iskustvo kroz direktnu suradnju sa zemljama partnerima kroz razmjenu učenika i djelatnika, mobilnosti u trajanju od 5 dana. Nakon svake mobilnosti slijedi analiza i izlaganje na razini čitave škole. Učenici koji žele mogu stupiti u kontakt s učenicima iz tih zemalja u sklopu projekta kroz pisma i elektroničke medije kao npr. e-mail, skype i sl. Veselimo se svakom novom saznanju, iskustvu, novim ljudima i otvaramo svoja vrata i srca, želimo istražiti svoje korijene, ali ujedno i upoznati druge narode i njihovu tradiciju i običaje.

Link na službenu stranicu Erasmus+projekta: https://www.facebook.com/groups/2607142419349250/                              Koordinator projekta: Marija Huzjak Šaban,prof.