Prijava

Vaša prijava

Jurjevo u Lukavcu nadmašilo očekivanja


U nedjelju, 26.travnja, u Lukavec-gradu održana je središnja proslava Jurjeva u organizaciji Plemenite opčine turopoljske.

Program je ovog događaja krenuo već od 12 sati. Hrvatske povijesne vojne postrojbe zajedno s pripadnicima POT-a nazočile su Svetoj misi u crkvi Sv. Jurja u Odri, prošli mimohodom kroz Veliku Goricu, a potom se uputili u Lukavec gdje je Plemenita opčina turopoljska još jednom priredila zanimljiv Jurjevski program u kojemu će se i narednih godina težiti na tradiciji i poštivanju povijesnog okruženja kaštela Lukavec-grad.

lukavecjur1.jpg

Dok su mlađi posjetitelji promatrali male životinje, vozili se u kočiji, ili se priključili aktivnostima koje je organizirao Izviđački odred Tur, oni malo stariji s ponosom su promatrali folklorni program koji je nosio FA Turopolje uz druga društva. Posebno zanimljiv bio je i prikaz jurjevskih običaja na turopoljskom gruntu kojeg su uprizorili folkloraši FA Šiljakovina.

jurlukavec2.jpg

U Lukavcu je održan i mali sajam na kojem su izlagali domaći i gostujući obrtnici, a posjetitelji su mogli razgledati i kupiti razne predmete i suvenire izrađene od drveta, od malih figurica do maketa dvorca, domaće sokove, ručne štrikane radove, rakije i dr. U 17 sati krenuoje službeni dio programa kojem je nazočio veliki broj građana, a čini se kako je svake godine, sve više i više posjetitelja.

- Lijepo je vidjeti ove vojne postrojbe, lijepo je vidjeti krijes, hvala Bogu da smo zajedno, zabavimo se, ali ne zaboravimo da sutra ipak idemo delati – rekao je gost Jurjeva zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

jurje-lukavec5.jpg

Među brojnim uzvanicima uz čelništvo POT-a kojeg je predvodio župan Mihael pl.Pavišić bili su i predstavnici Grada Velike Gorice, gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec, a Jurjevo su došli posjetiti i pojedini gradski vjećnici, saborski zastupnik Goran Beus Richembergh i donedavna zastupnica Vesna Fabijančić Križanić , zamjenica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl, direktorica TZ zagrebačke županije Ružica Rašparić, goričke Turističke zajednice Milada Mesarić i drugi gosti.

jurjevo-lukavec2015-7.jpg

- Hvala na tradicionalnom odazivu, čestitam svim Jurekima, Đurđama, Đurekima svima koji su na Jurjevo imali imendan, ako netko nije počastio za imendan još stigne danas. Hvala što obilježavate i prenosite s koljena na koljeno ovu tradiciju, svima koji su pridonijeli i poduprijeli ovu manifestaciju i postrojbama koje su stigle iz svih dijelova Hrvatske – rekao je gradoančelnik Dražen Barišić.

Brojni uzvanici promatrali su i svečano postrojavanje članova POT-a i vojnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a nije izostala ni gastro ponuda s dobrom kapljicom za okrijepu. Malo hrabriji, mali i veliki, promatrali su i paljbu postrojba iz kubura i topova od kojih su neki zatresli i prozore obližnjih kuća. Turopoljsko Jurjevo završilo je u zabavnom tonu uz svirku grupe “Pirati”,a cjelodnevni događaj još je jednom pokazao koliko turističkog potencijala ima Stari grad Lukavec. Želja vodstva POT-a je novim sadržajima u suradnji s državnim i gradskim institucijama obogatiti Jurjevo  te se ovim putem zahvaljujemo svima koji su svojim angažmanom i prisustvom uveličali proslavu Jurjeva u organizaciji Plemenite opčine turopoljske.

jurj-lukavec6.jpg

 

&

Pogledajte kako je bilo na Jurjevu u Lukavcu.http://vgdanas.hr/Info/Clanak/12228/jurjevo-u-povijesnom-srcu-turopolja.aspxfoto: VGdanas

Posted by VGdanas portal on 27. travanj 2015