Prijava

Vaša prijava

10. Turopoljska kobasijada: Najbolji Marijan Hapač


Stol pun kobasa, špeka, sira, luka i domaćeg vina, a za njim veselo društvo i pjesma tamburaša. Upravo je takav ugođaj obilježio Turopoljsku kobasijadu koja je svoje deseto izdanje imala ove subote u Velikoj Mlaki uz domaćinstvo velikomlačke sučije Plemenite opčine turopoljske.

Izbor najbolje domaće kobase, iako natjecateljskog karaktera, prošao je upravo u veseloj atmosferi i gošćenju, kako i priliči Turopoljcima. Vatrogasni dom bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, ponajviše gospodom, ali i jednom gospođom, koja su imala hrabrosti pred sud stručnog žirija donijeti svoje mesne delicije.

Okus, miris, izgled, sve je trebalo biti pogođeno za osvajanje titule najbolje domaće kobase, a konkurencija je bila velika – čak 45 prijavljenih uzoraka.

kibase4.jpg

Žiri suglasan: Kobase su sve bolje

Stručni žiri ove je godine bio pojačan ženskim snagama. Uz mesara Milana Išeka ocjenjivanju su prionule tako pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl, pročelnica gradskog odjela za poljoprivredu Zlata Filipović te Štefica Kralj ispred ugostiteljske struke.

U pripremi domaćih kobasa mnogo je elemenata koji utječu na konačni rezultat. Sudeći prema ocjeni žirija, posljednjih godina kobasičari su „polovili te finese“.

- Bitno se osjeti pomak na bolje i moramo biti zadovoljni rezultatima koje smo zajedno postigli, sav ovaj trud organizatora, ocjenjivača i sudionika doprinosi tom napretku. Sada imamo možda dvije-tri kobase koje nisu baš „na oko“ dok su ostale dobre, a ako se sjetimo prije deset godina tada je situacija bila obrnuta – kaže Zlata Filipović koja je kao licencirani ocjenjivač u žiriju već devet godina.

kibasa1.jpg

Najbolje kobase dolaze iz Ščitarjeva

Nakon što je stručni žiri kušao svih 45 uzoraka pokazalo se da se najbolja kobasa priprema u Ščitarjevu i to na gospodarstvu Marijana Hapača. Upravo su njegove kobase prikupile 175 od mogućih 200 bodova te proglašene najukusnijima. Na drugom mjestu kobasa je Ivana Bedekovića iz Jakuševca, a treći je bio Ivo Petrović iz Donje Lomnice.

kibase2.jpg

Uz nagrade najboljima proglašen je i „crni mačak“, kobasa na kojoj treba najviše poraditi, a koju je ove godine pripremio sudac sučije Velika Gorica. Poboljšanju će zasigurno i pridonijeti predavanje o pripremi mesa koje je održao dr.sc. Bela Njari za vrijeme iščekivanja rezultata ocjenjivanja. Nešto ljepša priznanja od „crnog mačka“ primili su proizvođači kobasa od turopoljske svinje Antun Kos i Josip Maceković, a upravo je razvoj takve proizvodnje sljedeći cilj u radu Plemenite opčine turopoljske.

- Turopoljci su poznati kao proizvođači kobasa što nije ni čudno jer baštinimo jednu od najstarijih europskih pasmina svinja. Želimo iskoristiti tu tradiciju i specifičnost turopoljske svinje kako bi kroz dvije do tri godine konačno stvorili brend Turopoljske kobase koja bi se pripremala upravo od našeg pajceka čije meso ima poseban okus, meso je tamnije i zbog uzgoja u svom prirodnom okruženju u šumi zadržava sve kvalitete koje današnje tržište traži – kaže župan POT-a Mihael pl. Pavišić.

Svima koji su posjetili 10. Turopoljsku kobasijadu ostaje u sjećanje vesela atmosfera dok će kobasičarima rezultati ocjenjivanja pomoći u pripremi još boljih kobasa za sljedeću sezonu. Sudeći prema odazivu ne trebamo brinuti da će kobase pripremljene na domaći način nestati s naših stolova, a želja organizatora je da se među njima nađe što više pripremljenih od turopoljske svinje.

kibase5.jpg