Prijava

Vaša prijava

Obnoviteljsko spravišče Plemenite opčine turopoljske u starom Lukavec gradu, 11. srpnja 2015. godine


Svečanim spraviščem i druženjem Plemenita opčina turopoljska je u subotu 11. srpnja 2015. godine obilježila sjećanje na Obnoviteljsko spravišče koje je prije 24 godine (7.7.1991.) okupilo Turopoljce s ciljem obnove Turopoljskog bratstva.
Pozdravivši sve prisutne, neformalni dnevni red istaknuo je župan turopoljski Mihael pl. Pavišić.

 
Nakon odsvirane Hrvatske, a potom i Turopoljske himne, plemenitaši su minutom šutnje odali počast umrlim Turopoljcima, plemenitašima i ljudima poginulima u Domovinskom ratu.

 
Pročitan je dio teksta iz Povelje turopoljskog bratstva. Župan turopoljski uvodno je dao kratki osvrt na rad Čelništva i nekih od članova POT-a od Lucijskog spravišča 2014. do danas. Za ovo kratko vrijeme rada novoizabranih čelnika, sudaca, magistratskih i ostalih dužnosnika, puno tog se napravilo. Poslovanje i djelovanje POT-a čini se jasnijim, a uskoro uz potporu sveukupnog članstva, novog Statuta, novih Zakonskih pravila, POT bi mogao stati na zdrave noge. Preuzete obveze, sporove i loše navike od ranijeg rukovodstva treba riješiti što je moguće brže i bezbolnije. Isto tako, u nasljedstvo je ostavljeno podosta dobrih stvari koje treba njegovati, odraditi i učiniti još boljima.

 
Kako je bilo i što se zbilo 7. srpnja 1991. godine u kratko je ispričao na osnovu zapisa g. Slavka pl. Stepanića i g. Zdravka pl. Lučića prisjednik Božidar pl. Pavišić. Znakovito je da su danas, na ovom spravišču, među nama četiri člana Plemenite opčine koji su osobno nazočili Obnoviteljskom spravišču 1991. godine. Stjepan pl. Šipušić-Kazo, Juraj pl. Cundeković, Željko pl. Stanilović i Stjepan pl. Srbljić. Zamoljeni od prisutnih, neki od njih su, u par rečenica, koliko, toliko mogli dočarati povijesno Obnoviteljsko spravišče.

 
U nastavku spravišča, u glavnim crtama, sav rad i djelovanje Plemenite opčine turopoljske, pokušao je sažeto referirati prisjednik Božidar pl. Pavišić.

 


Nakon kraćeg govora, kojim je upotpunio prethodna izlaganja, a istaknuvši rad, zalaganje i požrtvovnost članova Turopoljskog banderija (najistaknutije točke POT-a) župan turopoljski Mihael pl. Pavišić predložio je raspravu.
Željko pl. Stanilović je na ranije referiranje B. Pavišića da se imovina i zemlja oduzeta 1947. godine POT-u, sučijama i drugim ZZ ipak uspjela sačuvati od prodaje (zasluga lokalne samouprave GVG) očitovao se konstatacijom da to nije točno. Jedan dio imovine POT-a i zemljišnih zajednica nije se uspio sačuvati već je prodan raznim subjektima. Povrat prodanog teško će se, i ako do vraćanja oduzete imovine dođe, moći ostvariti.

 
Prisjednik POT-a, g. Vlado pl. Brebrić, već na ranijim spraviščima, a i danas, napomenuo je da nam skrb i brigovanje o jatu turopoljskih svinja čini veliki teret koji POT teško podnosi, a kojeg bi se trebali osloboditi. Podžupan Juraj pl. Odrčić, zamjenik podžupana Vlado pl. Trupčević i još nekoliko plemenitaša usprotivilo se takvom stavu i konstataciji.

 
„Turopoljci imaju autohtonu pasminu svinja, turopoljsku svinju, a dok sam ja župan turopoljski ona će biti na skrbi i brizi POT-a“ rekao je Mihael pl. Pavišić. Stjepan pl. Šipušić, prisjednik POT-a predložio je da se sagledaju dosadašnje aktivnosti POT-a te u jednom konstruktivnom i učinkovitom dijalogu među samim plemenitašima donese odluka koja događanja, aktivnosti i manifestacije treba održavati, a koje su možebitno na teret POT-u.

 
Ocjenu rada, zapravo cjelokupni dojam u dosadašnjem radu i djelovanju Plemenite opčine turopoljske najbolje će ocijeniti i na koncu dati građani Turopolja i šire svojim odazivanjem na ista ta događanja, manifestacije, promocije, predavanja, izložbe i drugo, u i pod okriljem POT-a.

 
Svečano spravišče Plemenite opčine Turopoljske završilo je prigodnim domjenkom. Podžupan Srednjeg Turopolja g. Saša pl. Stepanić proglašen je vrhunskim majstorom roštilja. Mirisni krmenadli, mješano meso, luk i paradajz te kupica vina i gutljaj piva začinjeni su ugodnim druženjem nazočnih.