Prijava

Vaša prijava

Turopoljski banderij u Koloni sjećanja za Vukovar


Kolona sjećanja u Vukovaru i ove je godine bilo središnje događanje obilježavanja vukovarske tragedije 1991.godine te je u njoj sudjelovalo pedeset tisuća hodočasnika, a i ove godine pridružile su se članice Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske.

Turopoljski banderij sudjelovao je u Koloni sjećanja za vukovarske žrtve zajedno s pripadnicima 25 povijesnih postrojbi, a po prvi puta među vijencima na memorijalnom groblju bio je i onaj Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske kojemu je, međuostalim, osnivač upravo i Plemenita opčina turopoljska.

Vojnici Turopoljskog banderija, odnosno volonteri Plemenite opčine turopoljske, ove su godine kroz 60-tak aktivnosti obišli cijelu Hrvatsku i sudjelovali na najvažnijim događanjima u kojima se pojavljuju povijesne postrojbe – od sudjelovanja na vojnom mimohodu pri obljetnici Oluje, Sinjske alke pa sve do Kolone sjećanja u Vukovaru. U svim tim mjestima predstavljali su Turopolje, Veliku Goricu, ali i Zagrebačku županiju kao jedina vojna postrojba naše županije.

Kakav je bio put Banderija od njegovog formiranja 90-tih godina do danas, kao i povijesni značaj kroz dalju prošlost, uskoro bi mogli saznati i iz monografije o Turopoljskom banderiju koja je u pripremi.

 

Banderij se zahvaljuje DVD-u Mraclin na posudbi vozila za prijevoz postrojbe i Miji Cvetniću koji je bio glavni vozač te autor fotografija.

 

(fotografija: Ivan Nađ)