Prijava

Vaša prijava

Vincekovo POT-a u Kostanjevcu


Raspjevano društvo uz tamburaše, odlična domaća hrana i još bolje vino – sva tri ključna sastojka dobre fešte imala je ovogodišnja proslava Vincekova u Kostanjevcu koju su pripremili Plemenita opčina turopoljska i Udruga vinara i vinogradara Velike Gorice – Grozd.

Ljubitelji fine kapljice i svi oni koji se brinu da do nje dođe ovoga vikenda su se uputili u svoje vinograde i kleti kako bi obilježili početak vinogradarske godine. Dan svetog Vinka, jedan od pet “zapovjedanih blagdana” za sve vinogradare i vinare, označava vrijeme kada se vinogradari prisjete da vinogradar ne treba gospodara već slugu.

- Trsek moj zbudi se, dosti si spal. Dolgo na tebi mi snegek je stal. Ves si prozebel i tak mi te žal, trsek moj zbudi se, bum te brezal – zapjeval je voditelj ceremonijala Ivan pl. Klafurić trseku.

POT i Grozd spojio je Vlado pl. Mikulčić u čijem su vinogradu, 22. siječnja, prvim rezom domaćina otvorili vinogradarsku godinu.  Pod vodstvom Ivana pl. Klafurića, uz pomoćnike “peharnike”, ceremonijal prve rezidbe pokazao je kako se u našemu kraju još drži do starina, a kako je ovaj ceremonijal posvećen vinu koje “krijepi dušu i tijelo” ozbiljnosti nije nedostajalo!

- Vincekovim započinje vinogradarska godina, ali i možemo reći godina u Plemenitoj opčini koja obiluje događanjima i manifestacijama pa je pred nama već Kobasijada i Jurjevo. Ta okupljanja ne bi mogla proći bez dobroga vina, pa ovim danom se zahvaljujemo ne samo svetom Vinku već i našim vinogradarima – kaže Mihael pl. Pavišić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Nakon ceremonijala moglo se prijeći i na “konkretne stvari”. Turopoljska kotlovina, čvarci i hvaljeni gulaš od turopoljskog pajceka otvorili su nepce i napunili energijom goste pajdaše, a da bi pjesma uz tambure u podrumu novoga čardaka obitelji Mikulčić potrajala dugo u noć pobrinuo se nagrađivani Turopoljski škrlet domaćina. Bio je to dan kojim se doista nahranila i duša i tijelo!