Prijava

Vaša prijava

Izvješće o rodnosti žira


I ove godine vegetacijski period za hrast i ostalo listopadno drveće počeo je vrlo rano, gotovo dva tjedna ranije od prijašnjih godina. Do sredine travnja rani hrast lužnjak je prolistao, a tjedan dana poslije njega i brdski hrast kitnjak.  Za taj dio godišnjeg doba temperature su bile neuobičajene, međutim krajem travnja naglo su pale temperature i u dva dana smo imali jaki mraz koji je najvećim dijelom zahvatio nizinske šume Šiljakovečke dubrave, a manjim dijelom Vukomeričke gorice te jedan dio Turopoljskog luga.

Pregledom rodnosti žira u srpnju i kolovozu utvrđeno je da je mraz najviše štete napravio na žiru upravo u Šiljakovečkoj dubravi gdje je urod slab do osrednji jer su pojedina stabla kasnijeg hrasta ipak urodile žirom. Turopoljski lug ima osrednji urod žira oko rijeke Odre i Krčkih vrata dok je dio Gornjak prema Turopolju slabijeg uroda zbog mraza i pojave ose šiškarice. Dobar urod žira je u Vukomeričkim goricama prema Dubrancu i Cvetković brdu i to hrasta kitnjaka. Na tom području utvrđen je jako dobar urod bukvice.

Kada sagledamo skupno sve sastojine, u 2016. godini na području Plemenite opčine turopoljske procjena rodnosti žira je osrednja (na granici dobra), a bukvice dobra do vrlo dobra.

U Turopoljskom lugu dne, 4. rujna 2016.gog.

šumarnik Damir pl. Brebrić