Prijava

Vaša prijava

Uzgajivači Turopoljske svinje u Samoboru


Na inicijativu izv.prof.dr.sc. Danijela Karolyia s Agronomskog fakulteta i Hrvatske poljoprivredne agencije, Odjela za svinjogojstvo, 24. listopada 2016. godine održan je sastanak uzgajivača turopljske svinje sa suvlasnikom tvrtke Igomat d.o.o.  g. Zdravkom Runtasom.

Inicijativa za sastanak zapravo je svojevrstan nastavak suradnje Hrvatske poljoprivredne agencije i Agronomskog fakulteta u Zagrebu na projektu TREASURE (www.treasure.kis.si) financiranog od strane Europske unije u sklopu istraživačko-inovacijskog programa Obzor 2020. Obzirom da su dosadašnja saznanja skupljena kroz projekt TREASURE ukazala na mogućnost organizacije proizvodnje turopoljske svinje od uzgoja  pa sve do finaliziranja proizvoda i mesnih delicija u okvirima održivosti i specifične proizvodnje, organizacija ovog sastanka nametnula nam se kao logičan nastavak projekta. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima uspostave proizvodnog lanca odnosno suradnje tvrtke Igomat d.o.o. i uzgajivača turopoljske svinje.

Tvrtka Igomat d.o.o. je moderna specijalizirana tvrtka za proizvodnju mesnih delicija, a turopoljska svinja je kritično ugrožena pasmina skromnijih proizvodnih svojstava, ali i vrlo skromnih uzgojnih potreba.  Obzirom na želju da se tržištu konstantno ponude delicije od turopoljske svinje dogovorena je proizvodnja određene količine tovljenika za iduću godinu. Tovljenici moraju biti većih završnih težina (poželjno je i preko 150 kg) proizvedeni karakterističnim načinom držanja na otvorenom u ekstenzivnim uvjetima. Tvrtka Igomat d.o.o. se obvezala otkupiti sve planirane proizvedene tovljenike.

Hrvatska poljoprivredna agencija jamči da su svi uzgajivači koji su sudjelovali na sastanku registrirani, te da su njihova grla uzgojno valjana i upisana u matičnu knjigu i jedino će tovljenici od takvih grla biti predmetom poslovne suradnje između proizvođača i tvrtke Igomat.

Nakon sastanka i dogovora, delegacija uzgajivača je obišla proizvodne pogone tvrtke Igomat, koji zadovoljavaju visoke tehnološke standarde, a njihova izgradnja i opremanje također je u jednom dijelu sufinancirana od Europske unije. (izvor: hpa.hr)