Prijava

Vaša prijava

Rekordan broj kobasa na ocjenjivanju 12. Turopoljske kobasijade


Dvanaestu godinu za redom okupili su se turopoljski majstori u pravljenju kobasica kako bi se svojim mesnim delicijama natjecali za laskavu titulu pobjednika Turopoljske kobasijade u organizaciji Plemenite opčine turopoljske.

U društvenom domu u Kučama okupilo se 18. ožujka dvjestotinjak posjetitelja na ovom tradicionalnom gastronomskom događaju. Uz priču, druženje i pjesmu, ali i predavanje LAG-a Zrinska Gora-Turopolje i mjera ruralnog razvoja, kratilo se vrijeme dok je na drugom katu žiri ocjenjivao 61 uzorak domaćih kobasica među kojima su njih šest bile napravljene od mesa autohtone turopoljske svinje.

- Možemo biti jako zadovoljni jer smo do sada imali najviše uzoraka koje smo ocjenjivali i kvaliteta kobasa se podigla na jednu veću razinu. Svi uzorci su bili dobri, a tek dvije kobase su bile loše izvedbe, pa su slabije ocijenjene, ali mahom su sve bile dobre. Razlike su u ljutini, odnosu masti i mesa i tako dalje. Možemo se čak boriti sa Slavoncima, iako oni imaju svoje specijalitete, a naši Turopoljci stvarno su se potrudili i napravili odlične kobase – rekao nam je predsjednik žirija 12. Turopoljske kobasijade Josip Jančić.

S njime se slaže i Vedran Klišanić iz Hrvatske poljoprivredne agencije koji je po drugi puta bio u žiriji.

- U usporedbi s prošlom godinom bilo je puno manje odstupanja među uzorcima, ujednačeniji su i imali smo različite kategorije kobasica da budemo što objektivniji kod ocjenjivanja, ali su ocjene većinom bile podjednake. Turopoljci rade dobre kobasice, a ima uvijek prostora za popraviti se na budućim kobasijadama – rekao nam je Klišanić.

Gledao se presjek kobasica, miris, boja, okus i opći dojam te se ocjenjivalo ocjenama od 1 do 5, a prvo mjesto sa sedam bodova prednosti od drugoplasiranog osvojio je domaći proizvod Ivana Ostrugača iz susjednog Jakuševca.

- Ak imate domaće meso, onda se da napraviti dobra kobasa uz malo truda. Već 15 godina radim kobase, konzumiramo ih doma skoro svaki dan. Ovo je treći put da sudjelujem na Turopoljskoj kobasijadi, a prvi put da sam nešto osvojio – rekao nam je pobjednik Ivan Ostrugač koji u sezoni napravi oko 200 kg kobasica.

- Radio sam kobase kao i inače za doma, a konkurencija je bila jako velika i puno mi znači pobjeda to mi je poticaj da i dalje radimo dobru salamu – dodao je gospodin Ostrugač koji će, kako kaže, razmisliti i o svom OPG-u, bude li mu država naklonjena.

Drugo mjesto osvojio je Jozo Gradinjan čija je kobasa ocijenjena za bod više od trećeplasirane kobase koju je napravio Tomo Hačić, a koji je prijavio dva uzorka te mu je i druga kobasa rangirana na četvrtom mjestu. Najbolju kobasu između šest pristiglih uzoraka od turopoljske svinje napravio je Antun Kos iz Mraclina. Nagrade najboljima uručio je Tugomir Majdak, državni tajnik za poljoprivredu koji je održao i sastanak s uzgajivačima turopoljske svinje.

- Drago nam je vidjeti da tradicija pravljenja kobasa opstaje u Turopolju i dalje, a ovdje ima i amatera iz drugih krajeva, od posavskog dijela do Petrinje. Možemo reći da je 12. Kobasijada bila uspješna, zaprimljeno je desetak uzoraka više nego prethodnih godina, mnogo gostiju. Naša Kobasijada ipak je reprezentativna za turopoljski kraj i ostvareni rezultat ovdje ima svoju težinu – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske najavivši da bi već sljedeća Kobasijada, najavljena u Donjoj Lomnici, mogla imat i novosti u kriterijima prijave, ocjenjivanja, ali i kategoriziranja rezultata.

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.


Sretan Uskrs !