Prijava

Vaša prijava

Jurjevo u srcu Turopolja


Tradicionalno Turopoljsko Jurjevo proteklog vikenda održalo se po 25. put. Uz turopoljske folkloraše, sajam domaćih proizvoda, paljbu kuburaša i topova povijesnih postrojbi te raznoliki sadržaj, proslava je privedena kraju uz paljenje jurjevskog krijesa kojeg su pripremili turopoljski izviđači.

Osim što se 23. travnja obilježava Turopoljsko Jurjevo u Starom gradu Lukavcu to je ujedno i dan Turopoljskog banderija koji je 1993. godine osnovan kao počasni vod s ciljem očuvanja povijesti turopoljskog kraja. S dobrim željama banderijalcima su čestitali članovi drugih hrvatskih povijesnih postrojbi koje su uveličale Turopoljsko Jurjevo, a među njima prvi put je bila i novoosnovana straža Gašpara Alapića koju je nedavno oživio KUD Mičevec.

Mali i veliki su neometano uživali u nastupima turopoljskih folkloraša, sajamskim jelima, domaćim proizvodima, starinskom drvenom vrtuljku, razgledu dvorca i dječjim radionicama koje je pripremio Centar za djecu, mlade i obitelj u suradnji Plemenitom opčinom turopoljskom.

Članovi KUD-a Čiče pokazali su kako se obrađuje lan te su mlade članice na pozornici još jednom pokazale modnu reviju haljina koje su nastale upravo u ovom Kulturno-umjetničkom društvu.

Svečanost su uveličali gradonačelnici Milan Bandić i Dražen Barišić koji su u poslijepodnevnim satima uz župana POT-a Jurja pl. Odrčića pozdravile pripadnike povijesnih postrojbi te se obratili svim okupljenima u Lukavcu.

Zajedništvo misao vodilja POT-a

-Kroz osam stoljeća Plemenite opčine turopoljske koja je definirala naš kraj zajedništvo je bilo misao vodilja. Zajedno smo upravljali imovinom, donosili odluke na našim Spravišćima i zajednički su naši vojnici, turopoljski banderij, odlazili na ratišta diljem Europoe i branili su nas tu, u Turopolju, od Turaka. To vam govorim jer je upravo na današnji dan prije 24 godine osnovan i Turopoljski banderij- istaknuo je župan POT-a Juraj Odrčić.

Uz Jurjevo se u našem kraju obilježava i Svjetski dan knjige na što je župan POT-a također obratio pozornost istaknuvši poveznicu između toga i Plemenite opčine turopoljske.

- 22. travnja 1617.godina Plemenita opčina turopoljska namjestila je prvog učitelja u velikogoričkom kraju i to je začetak školstva u našem Turopolju, jer 100 godina prije gradnje ovih zidova znali smo da moramo otvoriti svoje umove-dodao je župan Odrčić.

Centar Ansambla Lado u Lukavcu

Upravo u blizini lukavečkih zidina ili unutar njih uskoro bi se mogao smjestiti nacionalni centar Ansambla “LADO”, najavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

- Ovdje u Lukavcu, mi Turopoljci i svi koji su došli živjeti s nama, Jurjevom tjeramo ono što je loše, zločesto, zimu, i molimo Boga da nam da novi život, proljeće i sve što je pred nama. Krijesom kojeg ćemo zapaliti zaboravit ćemo sve ružno, a nakon toga nek nam bude sve lijepo i zdravo. Ovdje ćemo smjestiti folklorni ansambl Lado koji će obogatiti ovaj prostor i Turopolje- izjavio je gradonačelnik Barišić.

Turopoljsko Jurjevo nije propustio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također pozdravio Turopoljce.

-Drago mi je da sam u Turopolju, rodio sam se u sličnom ambijentu gdje se poštuje domaća riječ, Bog , roditelji i svetost obitelji. Čuvajte tu Turopoljsku reč i običaje jer to su i zagrebački i hrvatski običaji-poručio je Bandić.

Sajam domaćih proizvoda na prostoru uz dvorac na jednom mjestu prezentirao je kvalitetne proizvode i rukotvorine članova LAG-a Zrinska Gora-Turopolje koje su posjetitelji mogli razgledati i kupiti.

Dan ranije, održana je i izložba konja hrvatskog posavca, a na samo Jurjevo demonstrirana je i vuča trupaca konjima. Ipak, najveća atrakcija bila je pucnjava povijesnih postrojbi iz kubura i topova, a najglasniji je nesumnjivo bio onaj turopoljski. Cijeli događaj završio je paljenjem krijesa uz domaću pjesmu, a oni željni zabave nastavili su druženje u velikom šatoru uz Harmoniju i Pirate.