Prijava

Vaša prijava

Održana Prva nacionalna izložba turopoljske svinje


U subotu 22. travnja 2017. godine u sklopu manifestacije 25. Turopoljsko Jurjevo, na prostoru pokraj dvorca u Lukavcu održana je i Prva nacionalna izložba turopoljske svinje. Na izložbi su izložene krmače, nazimice i kastrat ove naše najstarije izvorne pasmine svinja. Posjetitelji su iskazali velik interes za ovu našu pasminu svinja, a osobit interes iskazan je za proizvode od mesa ove pasmine.

Posjetitelji su imali priliku degustirati šunku i slaninu od turopoljske svinje. Proizvodi koji su se degustirali, rezultat su velikog europskog projekta Treasure čiji je voditelj za turopoljsku svinji izv. prof. Danijel Karoly s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Cilj projekta je razvoj održivih lanaca proizvodnje svinjskog mesa i proizvoda lokalnih pasmina svinja. Uz navedene proizvode posjetitelji su imali priliku i kupiti mast od turopoljske svinje koju je proizveo jedan od uzgajivača ove pasmine.

Posjetitelji su također imali priliku upoznati se s projektom GRASS Croatia koji je osmislila i implementirala Hrvatska Poljoprivredna Agencija, a sufinancira ga Europska komisija – DG AGRI. Cilj projekta je podizanje svijesti o ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Europske unije, značaju ZPP-a za održivost i razvoj ruralnih područja, poljoprivrednih gospodarstava, kvalitetu i sigurnost hrane – a time i kvalitetu života cjelokupnog stanovništva, ali i sveukupan gospodarski razvoj. (izvor: HPA)