Prijava

Vaša prijava

POT suorganizator panela „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“


U travnju ove godine započeo je projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji financira Europska Komisija, a provodi ga Park prirode Lonjsko polje u suradnji s konzultantskom kućom „Arcadia International“ iz Belgije.

Glavni ciljevi projekta su očuvanje izvorne pasmine i njezina tradicijskog načina uzgoja u skladu s prirodom kao dio kulturne i prirodne baštine Parka prirode Lonjsko polje, Posavine i Turopolja. U projekt su se aktivno uključile Hrvatska poljoprivredna agencija i Plemenita opčina turopoljska, a marketinški dio projekta i brendiranje proizvoda povjeren je prof. dr. sc. Damiru Kovačiću iz „Agrarnog savjetovanja“.
Posljednjih mjeseci se radilo na provedbi i realizaciji ideja te dogovorima s proizvođačima i prerađivačima, a posljednja aktivnost u vidu panel rasprave održana je na ovogodišnjem Bjelovarskom sajmu u Gudovcu, dana 10. rujna 2017. godine. Na ovom radnom sastanku definirani su zajednički zaključci i smjernice za daljnji nastavak projekta, a bila je to i prilika za kušanjem prvih proizvoda iz testne proizvodnje kroz ovaj projekt.

U vrlo konstruktivnoj raspravi zaključena je potreba za jačim umrežavanjem uzgajivača i zajedničkim nastupom prema državnim tijelima u rješavanju konkretnih problema, prije svega korištenja šumskih površina, a što je problem s kojim se susreću i drugi uzgajivači autohtonih pasmina svinja u Hrvatskoj. Nužna je uspostava proizvodnog lanca, a upravo u tom smjeru najveći uzgajivač Plemenita opčina turopoljska nastojat će u ovoj godini odraditi jedan ciklus prerade mesa u suhomesnate proizvode. Zaključak rasprave je i da, s obzirom na dva tekuća EU projekta i vlastiti angažman POT-a u definiranju proizvoda, se zajednički nastupi u izradi jedinstvenog dizajnerskog rješenja koji bi u budućnosti nosili proizvodi od turopoljske svinje.

- S obzirom na to da je Plemenita opčina pokrenula projekt revitalizacije uzgoja turopoljske svinje i da posljednjih 20 godina ustraje na tom putu naše stajalište je da bi to dizajnersko rješenje, možemo reći i robna oznaka, trebalo predstavljati motive POT-a, a u zajedničkom dogovoru želimo angažirati profesionalnu kuću koja bi dala i konačno grafičko rješenje koje će predstavljati proizvode od turopoljske svinje – poručuje župan Juraj pl. Odrčić.

Dodajmo ovome i da je Plemenita opčina turopoljska najavila reorganizaciju djelovanja uzgajivača turopoljske svinje pod okriljem POT-a, a upravo je ovih dana POT prijavio i aplikaciju za zaštitu naziva oznakom zemljopisnog podrijetla mesa turopoljske svinje.

 

turopoljaka_svinja_01
turopoljaka_svinja_02
turopoljaka_svinja_03