Prijava

Vaša prijava

Jurjevo otvara Špiček, a zatvara Škoro


Plemenita opčina Turopoljska organizira tradicionalnu manifestaciju Turopoljsko Jurjevo u Lukavec gradu koje će se održati 22. travnja 2018. godine.

Tradiciju proslave Jurjeva u čast kršćanskog mučenika Sv. Jurja, zaštitnika povijesne postrojbe Turopoljski banderij, ujedno Dan Turopoljskog banderija, Plemenita opčina organizira već 26. godinu zaredom, a i ovoga puta priprema se zanimljiv i bogat program za sve uzraste.

Cjelodnevno događanje oživjet će stari kaštel Lukavec nadomak Velike Gorice gdje će se u nedjelju, 22. travnja, u 10 sati jurjevski dan otvoriti izložba konja Hrvatski posavac te 2. svjetsko prvenstvo u pripremi kotlovine koje će ocjeniti Tomislav Špiček. Tijekom dana odvijat će se program koji će podsjetiti na neka davna vremena – bit će tu dječjih radionica, seoskih igara, kulturno-folklorni program, sajam domaćih proizvoda, mogućnost vožnje kočijama, kamp izviđača, prikaz turopoljskog grunta uz domaće životinje i jurjevske običaja.

Predstavit će se i 15 povijesnih postrojbi koje će pristići iz svih krajeva Hrvatske te susjednih BiH i Mađarske, a koje će turopoljskoj povijesnoj postrojbi čestitati jubilarni rođendan.  Naime, ove godine Jurjevo će dodatno biti u znaku Turopoljskog banderija koji ove godine slavi 25. obljetnicu rada, a o čemu svjedoči i izložba “Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija” koja će se također ovom prilikom moći pogledati. Središnji dio dana bit će smotra povijesnih postrojbi u 17 sati od kojih će se dio predstaviti i svojim naoružanjem, a u 20 sati slijedi paljenje jurjevskog krijesa nakon čega će se svi naši posjetitelji moći zabaviti uz koncert Miroslava Škore.

Ne propustite još jedno jurjevsko druženje u Lukavec Gradu.