Prijava

Vaša prijava

Izložba od 25 godina POT-a u Noći muzeja


Ovogodišnja, 13. Noć muzeja, još jednom je diljem Hrvatske za sve ljubitelje ove manifestacije pripremila besplatno razgledavanje stalnih postava i izložbi u muzejima i galerijama. Posjetitelji Muzeja Turopolja mogli su razgledati stalni postav Muzeja te izložbu ”Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija” koja govori o 25 godina djelovanja Plemenite opčine turopoljske, ali i sudjelovati na radionicama izrade podgutnice i strašila od komušine.

– Izložba je prigodna jer je POT slavio svojih 25 godina i povodom toga je nastala i ova izložba. Probali smo nekako povezati te radionice i izradu podgutnice da bude na tragu izložbe koju trenutno predstavljamo – rekla je Margareta Biškupić Čurla, direktorica Muzeja Turopolja.

Radionice su održane u dva navrata, dok su za pričanje priča bile zadužene Andreja Krenek i Margareta Perišić. – Što se tiče Velikogoričana i Noći muzeja, jako smo sretni da je jedna ta domaćinska atmosfera i da čujemo ”došli smo u naš muzej”. Odu Velikogoričani i do Zagreba, ali obavezno ljubitelji te baštine i muzeja općenito, svrate obavezno i u svoj muzej. To je lijepo za čuti – rekla je Biškupić Čurla.

Da Muzej Turopolja zna kako privući posjetitelje, potvrdili su oni sami jer, kako kažu, dolaze svake godine u Muzej i uvijek se iznova oduševe postavima.  – Jako nam se sviđa, prekrasno je i zadovoljni smo. Vidimo svašta čega se sjećamo u mladosti – rekla je jedna posjetiteljica dok je Ivan Novosel iz Kurilovca Muzeju poklonio svoju staru vagu. – Moji roditelji su to imali. Ja sam tu vagicu doma čuval 50 godina. Decimalna vaga s onim grihtićima od pol kile do 50 kile i poklonil sam Muzeju u Gorici. Izložba je fantastična. Jako lijepo da se drži do naše starine – rekao je Novosel. – Naša godišnja posjećenost je oko 14 tisuća što možda ne zvuči puno, ali u našem muzejskom smislu za lokalni, zavičajni muzej je dosta. Mi imamo odličnu suradnju s osnovnim školama. Mogu reći da smo jedan od posjećenijih muzeja što se tiče lokalnog stanovništva i turista koji dolaze na aerodrom i imaju nekoliko sati čekanja, a Zagreb im je predaleko i ono što im se nudi ovdje na dlanu je Muzej Turopolja. Uvijek to bude ugodno jer imamo puno vremena, volje i želje im se posvetiti i to su uvijek ugodna iskustva – rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Noć Muzeja u Velikoj Gorici završila je koncertima. Nastupili su učenici Umjetničke škole Franje Lučića, a na samom kraju koncert su održali kantautor Vedran Ivorek te Mungos Brothers Blues Band. (kronikevg.com)

FOTOGALERIJA – OVDJE

.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike