Prijava

Vaša prijava

Povjerenik za informiranje pokreće postupak zbog prekratkog roka javnoga savjetovanja za programe javnih potreba Grada Velike Gorice


Grad Velika Gorica uputio je krajem prošloga tjedna u javno savjetovanje nacrte osam programa javnih potreba i djelovanja. Programi se odnose na sport, djecu, tehničku kulturu, mlade, školstvo, predškolski odgoj, kulturu, socijalnu skrb i zdravstvo.

Za programe je predviđena javna rasprava od 9. studenoga do 14. studenoga.

ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Zakon o pravu na pristup informacijama prvim stavkom Članka 11. propisuje da su tijela državne uprave, druga državna tijela, jedinice lokalne i područne samouprave te pravne osobe s javnim ovlastima dužne provoditi savjetovanje s javnošću pri donošenju zakona i podzakonskih propisa, a pri donošenju općih akata odnosno drugih strateških i planskih dokumenata kad se njima utječe na interese građana i pravnih osoba.

Treći stavak istoga članka propisuje da su navedena tijela javne vlasti dužna provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kad se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa.

URED POVJERENIKA ZA INFORMIRANJE: POKRENUT ĆEMO POSTUPAK

U telefonskom razgovoru s Uredom Povjerenika za informiranje rečeno nam je da Zakon treba poštivati takav kakav jest, a da u slučajevima kraćeg roka od propisanoga dostavljeno treba biti obrazloženje takvoga postupanja. Po predmetnoj predstavci koju smo Uredu Povjerenika uputili pokrenut će se postupak, a kao stranka koja je predstavku podnijela bit ćemo obaviješteni o postupku i njegovom ishodu.

Na službenim stranicama Grada Velike Gorice obrazloženje kraćeg roka javnoga savjetovanja od propisanoga nismo uspjeli pronaći, a gradski službenik za informiranje do objave ovoga teksta o predstavci se nije očitovao.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Pixabay (ilustracija)