Prijava

Vaša prijava

Ministarstvo prometa: Iz koncesijske naknade Gorici 5%, nemamo saznanja o izradi karte ugroženosti područja


Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stigao nam je odgovor na pitanje o raspodjeli koncesijske naknade te izradi karte ugroženosti područja.

Naknada za koncesiju raspoređuje se razmjerno udjelu u temeljnom kapitalu društva Zračna luka Zagreb d.o.o., i to: Republika Hrvatska 55%, Zagrebačka županija 5%, Grad Zagreb 35%, Grad Velika Gorica 5%.

Podsjetimo, Grad je u petak objavio da će pedeset posto prihoda od naknade, što bi trebalo iznositi oko milijun kuna, biti dodijeljeno mjesnim odborima ugroženih mjesta da samostalno odlučuju o potrebi ulaganja. Grad je također objavio da je u izradi Karta ugroženosti.

O izradi karte ugroženosti Ministarsto nema nikakva saznanja.

ODGOVOR MINISTARSTVA MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture donosimo u cijelosti.

“Slijedom odredaba Zakona o zračnim lukama (Narodne novine, broj 18/98,14/11 i 78/15), Ugovorom o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. od 11. travnja 2012. s izmjenama i dopunama od 30. srpnja 2013. te 2. prosinca 2013., Vlada Republike Hrvatske dala je koncesiju za izgradnju Novog putničkog terminala i upravljanje zračnom lukom Zagreb društvu Međunarodna zračna luka Zagreb d.d.

Člankom 9.g Zakona o zračnim lukama propisano je da je naknada za koncesiju prihod državnog proračuna Republike Hrvatske i/ili proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razmjerno udjelu Republike Hrvatske i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u vlasništvu nekretnine, zračne luke, odnosno razmjerno njihovom udjelu u temeljnom kapitalu Društva iz članka 9.b stavaka 4. i 5. ovoga Zakona dok je člankom 13. Zakona o zračnim lukama određena vlasnička struktura društva Zračne luke Zagreb d.o.o.

Slijedom navedenog, naknada za koncesiju se raspoređuje razmjeno udjelu u temeljnom kapitalu društva Zračne luka Zagreb d.o.o. i to: Republika Hrvatska 55%, Zagrebačka županija 5%, Grad Zagreb 35% i Grad Velika Gorica 5%.

Osim toga napominjemo da nemamo saznanja tko izrađuje kartu ugroženosti tj. da nemamo saznanja i detaljnijih informacija o tom projektu.”

KOME SMO JOŠ PISALI?

Iz Ureda Gradonačelnika, Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja te Upravnog odjela za komunalne djelatnosti nismo još uvijek dobili odgovor.

S obzirom na to da smo im pisali pred sam vikend, ne sumnjamo da će se brzo očitovati o slučaju.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Pixabay (ilustracija)