Prijava

Vaša prijava

Stiže li Uber u Veliku Goricu?


Od sljedeće turističke sezone, piše Jutarnji list, potpuna liberalizacija taksi tržišta. Što to točno znači, službeno se ne zna. Prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kreće u savjetovanje početkom prosinca, a pretpostavlja se da bi u Saboru mogao biti usvojen do Uskrsa.

Po novom, piše Jutarnji, svi će, i oni koji će usluge prijevoza naplaćivati taksimetrom, i oni koji će to činiti aplikacijom, biti smatrani taksistima i bit će im potrebna licenca.

LICENCA I DOZVOLA ZA SVE

Jedinice lokalne samouprave neće više smjeti ograničavati broj izdanih dozvola, a niti vozačima iz drugih gradova/općina braniti da rade na njihovom području.

Licencirat će se po jedinstvenom postupku. Jutarnji saznaje da će vozači bez trogodišnje strukovne škole morati položiti teorijski test za početnu kvalifikaciju, a da će oni koji licencu već imaju, ponovo je morati steći za pet godina.

Ograničit će se i naknada za izdavanje dozvole na temelju licence, tvrdi se, na 10% prosječne plaće na području jedinice lokalne samouprave.

CIJENA VOŽNJE PO UVJETIMA PRIJEVOZNIKA

Prema informacijama koje je neslužbeno iz Ministarstva prenio Jutarnji list, cijena vožnje bit će prepuštena tržištu. Prijevoznici će sami određivati cijene, jedinice lokalne samouprave neće više imati nikakav utjecaj na vrijednost vožnje.

Tekst: Ante Vekić; Foto: ilustracija