Prijava

Vaša prijava

U Proračunu nema mjesta za turopoljsku svinju


Gorički Upravni odjel za financije odbacio je u javnom savjetovanju o Proračunu za 2018. prijedlog župana Plemenite opčine turopoljske Odrčića da se uvrsti u Program Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Aktivnost “Revitalizacija uzgoja turopoljske svinje”. Župan je predložio stavku od 250 tisuća kuna.

ŽUPAN ARGUMENTIRA

[POVJERENSTVO] Odrčić ističe da je Zaključkom Gradonačelnika 24. listopada ove godine osnovano Povjerenstvo za praćenje stanja i uzgoja turopoljske svinje. Trajni je cilj tog povjerenstva, navodi Odrčić, očuvanje i proširenje uzgoja autohtone pasmine, a za očekivati je da će to zahtijevati financijske izdatke Grada.

[UZGOJNA UDRUGA I OPG-ovi] “POT kao uzgojna udruga, koja trenutno okuplja 15-ak OPG-a uzgajivača turopoljske svinje, nema financijsku potporu Grada za provođenje programa”, piše Odrčić ističući da sukladno Sporazumu s Gradom Velikom Goricom, Grad financira kulturne programe i manifestacije, Banderij, izdavaštvo i rad ureda, a uzgoj svinja marginalno kroz poljoprivredne subvencije.

[REPRODUKTIVNI CENTAR] Župan traži sredstva za uspostavu Reproduktivnog centra i dodatnih lokacija za uzgoj u Turopoljskom lugu, odakle bi se svinje udomljavale zainteresiranim OPG-ovima. Takva je dislokacija nužna jer bi jedno oboljenje “ove kritično ugrožene životinje koja broji svega stotinjak uzgojno valjanih krmača (…) značilo eutanaziju svinja i nestanak polovice svjetske populacije”.

turopoljskasvinja

[ZAŠTITA ZEMLJOPISNOG PORIJEKLA] Potreba je, oprimjeruje Odrčić, zaštititi zemljopisno porijeklo mesa turopoljske svinje kao što su to učinili Baranjci s kulenom, Ličani s krumpirom, Dalmatinci s pršutom. Ministarstvo poljoprivrede stoga je za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda POT-u dodijelilo 75 tisuća kuna, no sukladno Natječaju POT mora osigurati 20% sredstava, što je također značajan izdatak.

[STRATEŠKI POLJOPRIVREDNI INTERES] Odrčić zaključno podsjeća da je vodstvo Grada na sastancima s čelništvom POT-a u veljači i listopadu potvrdilo da je turopoljska svinja strateški poljoprivredni interes Grada Velike Gorice te upozorava da bi se to trebalo iskazati kroz temeljni financijski dokument Grada.

GRAD SE IZMOTAVA

Grad odgovara (.pdf) da POT ima mogućnost ostvarivanja prava na potpore male vrijednosti pozivajući se da iznos dodijeljen pojedinom korisniku ne smije prijeći iznos od 15 tisuća eura tijekom bilo kojeg razdoblja od tri fiskalne godine.

Tim je programom (.pdf, str. 168.) za autohtone pasmine, turopoljsku svinju i hrvatskog posavca, Grad ove godine izdvojio ukupno 47 400 kn, od čega je POT-u otišlo 37 500 kn.

turopoljskasvinja2

“Potpora se dodjeljuje sukladno pravilima EU o pružanju državne potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju propisanim Uredbom Komisije (EU) br. 1408/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potporu de minimis u poljoprivrednom sektoru (SL L 352, 24. prosinca 2013. godine)”, navodi se u obrazloženju odbijenice.

Grad poziva POT da aplicira na Javni poziv za dodjelu financijskih potpora udrugama za provedbu projekata iz područja poljoprivrede, lovstva i zaštite životinja, koji se provodi kroz Program 8002, Aktivnost A800001 – Subvencije poljoprivrednicima.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Facebook/Plemenita opčina turopoljska (uz dopuštenje Županovo)