Prijava

Vaša prijava

Kučani traže da se most otvori za pješake i bicikliste, legitimitet rada VMO i dalje upitan, sjednica nakratko prekinuta


Dok su gradski vijećnici sedam godina prekasno raspravljali o asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici, Vijeće Mjesnog odbora Kuče sastalo se od proteklih lokalnih izbora jubilarni deseti put.

Vijeće je jednoglasno izglasalo zahtjev da se Kučki most u postojećem stanju otvori za pješake i bicikliste. Odbijen je zahtjev četvero nezavisnih vijećnika da se Gradu uputi i požurnica na odgovor o postupanjima po zaključcima donesenima na Zboru građana.

Helena Brašić je i pismeno podnijela ostavku na mjesto tajnice. Za novog je tajnika i zapisničara Vijeća izabran Zorko Čunčić. Sjednica je nakon deset minuta prekinuta, a vijećnica Ana Fabijančić zbog povišenih ju je tonova u raspri oko vođenja zapisnika i napustila. Vijećnik Čunčić dosad se izuzimao iz glasovanja o prihvaćanju zapisnika zbog načina na koji se zapisnik detaljno vodio.

NI IZJAVE NI POTVRDE ZA BAVRKU, NEZAVISNI VIJEĆNICI BEZ ODGOVORA

Ostatak je sjednice protekao mirno. Dogovoreno je zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve pada Vukovara i Škabrnje. Odredili su se termini za korištenje prostorija Doma za DVD i Udrugu žena Kuče. Rečeno je da je asfaltirana Turopoljska ulica.

Vijećnik Kristijan Kos zatražio je očitovanje o legitimitetu Zdravka Bavrke, koji je za vijećnika namjesto Krunoslava Milatovića na 8. sjednici (17. listopada) izabran bez potvrde nadležnoga tijela. Predsjednik Zdenko Zagorac rekao je da je upoznat sa stranačkim očitovanjem HDZ-a, a Bavrka je potvrdio da je izjavu potpisao 24. listopada u prostorijama Gradske uprave. Vijeću dokument nije predočen.

Nezavisni su vijećnici uputili Gradu sredinom listopada prigovor na rad 8. sjednice VMO zatraživši da se VMO Kuče uputi u postupanje o održavanju sjednica, 8. sjednica proglasi nevažećom, a sve odluke ništetnima. Pitali smo i mi o proceduri u takvom slučaju nadležni upravni odjel i Ministarstvo uprave, ali nismo zaprimili odgovor.

Grad je od VMO tražio zapisnik i očitovanje Predsjednika. Prema zapisniku 8. sjednice o potvrđivanju Bavrke se glasovalo i mimo dnevnog reda, a ako do ponovnog glasovanja dođe, koalicija HDZ-HSLS više nema potrebnu većinu.

Vijećnik Kos također je upozorio da se Grad nije očitovao ni o primjedbama koje je o novim Pravilima Vijeća Mjesnog odbora Kuče na sjednici 26. listopada iznijela vijećnica Fabijančić. Pri tom je glasovanju Bavrkin glas bio presudan.

SEZONA BEZ MOSTA 

Podsjetimo, u kolovozu je Zbor građana donio sedam zaključaka, a prema novim Pravilima Vijeće nije dužno obavijestiti Zbor o postupanjima. Kučani su, između ostaloga, od Grada Velike Gorice zatražili otvaranje mosta, pripremu tužbe protiv odgovornih za neodržavanje, dostavu studije na osnovu koje je 2015. planirana sanacija mosta i naručena drvna građa te izradu nove studije.

kuckimost2

Ipak, tvrtka Studio Arhing još je u ožujku dovršila naručeni elaborat o stanju postojeće konstrukcije, kojim su predviđene tri mogućnosti kao smjernice za daljnje postupanje: prenamjena u pješački most (vrijednost investicije: 3,8 milijuna kuna), ograničenje prelaska vozila do 5 tona (4,5 milijuna kuna) i gradnja novoga cestovnog mosta bez ograničenja (6 milijuna kuna).

U listopadu je objavljeno da je s Hrvatskim vodama dogovorena gradnja armiranobetonskog mosta na mjestu postojećega, drvenog. Prijedlog Proračuna za 2018. godinu sadrži stavku kojom se predviđa financiranje sredstvima neproračunskih korisnika u iznosu od četiri milijuna te proračunskim u iznosu od dva milijuna kuna.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Facebook/Kuče

Tekst je nastao na temelju tonskoga zapisa sjednice.



Vukovar u srcima