Prijava

Vaša prijava

Barišić na saborskom aktualcu pitao o zapošljavanjima na projektima EU


Na aktualnom satu 7. sjednice Hrvatskog sabora zastupnik HDZ-a i gorički gradonačelnik Dražen Barišić postavio je ministru uprave Lovri Kuščeviću pitanje o zapošljavanju unutar EU projekata.

Barišić je upozorio da zakonska ograničenja po pitanju zapošljavanja otežavaju povlačenje sredstava iz EU fondova.

“Kako znate, mi smo u mogućnosti zaposliti samo na šest mjeseci i dodatno još šest mjeseci, što čini nedovoljno za organizaciju i jačanje naših administrativnih, stručnih i drugih kapaciteta, kako bismo se mogli što kvalitetnije i brže pripremiti za apsorpciju sredstava iz EU”, objasnio je.

ZAKONSKA PREPREKA UKLONJENA

Kuščević je izrazio zadovoljstvo suradnjom sa zajednicom županija i zajednicama gradova i općina te je ustvrdio da zakonsko ograničenje više ne postoji.

“Vlada je usvojila Uredbu o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i upravo tom uredbom smo omogućili da lokalna i regionalna samouprava može na određeno vrijeme zapošljavati i na duže od šest mjeseci, na vrijeme koje traje cijeli projekt”, rekao je ministar.

UREDBA O DOPUNI ZAKONA

Vladinom Uredbom (.pdf) dopunjen je Zakon o službenicima i namještenicima u JLP(R)S na način da se za potrebe rada na aktivnostima vezanim uz upravljanje projektom, koji se financira iz fondova ili programa EU, osoba može primiti u službu na određeno vrijeme za vrijeme trajanja projekta.

Vlada je u obrazloženju istaknula potrebu za zapošljavanjem na određeno vrijeme u trajanju dužem od 12 mjeseci na velikim infrastrukturnim projektima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, čija provedba traje do 72 mjeseca.

“Predložena odredba odnosi se na zapošljavanje voditelja projekta, administratora, koordinatora i drugih osoba koje rade na poslovima vezanim uz upravljanje projektom, koji se smatraju službenicima lokalnih jedinica”, navodi se u obrazloženju.

Vlada podsjeća na projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena”, težak 400 milijuna kuna, kojim bi jedinice lokalne samouprave trebale zaposliti tri tisuće žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Osobe koje se zapošljavaju radi neposredne provedbe (npr. zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina i sl.) ne smatraju se službenicima i namještenicima lokalne jedinice te se na njih primjenjuju opći propisi o radu.

Dodaje se u obrazloženju da se plaće zaposlenih na provedbi EU projekata osiguravaju iz sredstava fondova EU te da je Uredba u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Internet TV Hrvatskog sabora