Prijava

Vaša prijava

Štrajkaju radnici Dalekovoda


Nakon što nije uspjelo mirenje pregovaračkih odbora Uprave Dalekovod proizvodnje d.o.o. i Sindikata proizvodnje Dalekovoda, većina od 580 nezadovoljnih radnika u postrojenjima u Velikoj Gorici i Dugom Selu krenula je u štrajk. Razlog su neuspjeli pregovori o novom kolektivnom ugovoru i najava otkaza starih ugovora.

SINDIKAT: ŠTRAJKAT ĆEMO DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Kolektivni ugovor je istekao krajem prošle godine, a prvoga travnja istječe rok za sklapanje novog. Novim ugovorima, kažu iz Sindikata, ukida se dodatak na drugu smjenu, dodatak na staž, dodatak na prekovremeni rad. Ukida se, tvrde, i pravo na otpremnine.

“Najave štrajka su se obistinile. Uprava nije imala sluha za naše zahtjeve. Naši zahtjevi nisu pretjerani. Naši zahtjevi su da ostanemo i da opstanemo i da živimo od svoje plaće. Uprava nam želi smanjiti plaće, želi nas obezvrijediti i mi to ne možemo dozvoliti. Štrajk nam nije bio cilj, nego krajnje sredstvo. Pregovaramo od početka studenoga. Prošli smo pregovore dva mjeseca, postupak mirenja, skupove radnika, izvanredni nadzorni odbor, ali uprava nema sluha. Takva uprava, koja skida ionako niska prava radnika, za nas je katastrofalna uprava. Mi smatramo čak da je ovo namjera da se sruši, da se proda, da se nekome da u bescjenje. Pitamo javnost i hrvatske institucije da li brinu o radnicima, da li brinu za opstojnost proizvodnje u Hrvatskoj, imamo li mi budućnost”, rekao je predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovoda Ivica Bajlović.

Proizvodni pogoni Dalekovod proizvodnje d.o.o., kaže Bajlović, u vlasništvu su matične tvrtke Dalekovod d.d.

“Mi plaćamo najamnine, mi plaćamo usluge transporta, mi plaćamo usluge informatičke podrške matici, mi plaćamo matici obračun i mi smo u minusu, a oni su u plusu, kao što ste vidjeli u zadnjim izvješćima, koja su javna”, kazao je Bajlović rekavši da nije istina da su radnici oni koji uništavaju tvrtku.

“Najzdravije tkivo hrvatskoga društva je poniženo. Sram vas bilo. Zlo je uzelo maha u Hrvatskoj i ne smije pobijediti. Ako ovi ljudi izgube, izgubila je Hrvatska. Tko će ostati u Hrvatskoj? Štrajkat ćemo do ispunjenja zahtjeva”, poručio je Bajlović Upravi Dalekovoda.

Štrajk su došli podržati predstavnici Novog sindikata Plive i Inaša – sindikata naftne djelatnosti. Novinarima nije bio dopušten ulazak u postrojenje.

DALEKOVOD: RESTRUKTURIRANJE JAMČI SAMOODRŽIVOST I RADNA MJESTA

Iz Dalekovod proizvodnje d.o.o. poručuju da restrukturiranje jamči samoodrživost i profitabilnost kompanije i čuva radna mjesta. Restrukturiranje se, navodi se u priopćenju za medije, provodi s ciljem optimizacije proizvodnih procesa i osiguravanja konkurentnije pozicije na svjetskom tržištu. Dalekovod kao grupacija, navodi se, već duže vrijeme postiže vrlo dobre rezultate.

Iz Dalekovoda tvrde da je proces restrukturiranja proveden bez otpuštanja, a da je usklađivanje visine plaća s mogućnostima kompanije prioritet tvrtke. Prosječna plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja d.o.o., navodi se, po visini drži drugo mjesto u metalskoj industriji.

“Restrukturiranje ne znači linearno smanjivanje plaća, već je riječ o promjeni tarifnog modela koji će omogućiti da znanje, učinkovitost i rezultati svakog pojedinog zaposlenika budu adekvatno nagrađeni, dok najugroženije skupine radnika i njihova primanja ostaju zaštićena. Ukida se dodatak na staž od 0,5% po godini, vrijednost boda smanjuje se za 2,1%, ali uvodi se i varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti. Samo u managementu tvrtke odmah je, u prvom koraku procesa, napravljeno osjetnije smanjenje plaća. Ostala prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, poput Božićnica i regresa se ne ukidaju, već će njihova isplata također vezana uz rezultat, odnosno dostizanje postavljenog cilja EBITDA”, navodi se u priopćenju.

Iz Dalekovoda zaključno priopćuju da su zahtjevi Sindikata proizvodnje Dalekovoda u procesu pregovora i mirenja bili nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku te da se do samoodrživosti kompanije i očuvanja radnih mjesta može doći isključivo suradnjom radnika, socijalnih partnera i Uprave.

IZVJEŠĆE ZA 2017. GODINU

Nakon što je sredinom 2016. godine vrijednost udjela u Dalekovodu d.d. pala ispod 10 kn, dionica se oporavila i u proteklih godinu dana kreće se između 18 i 27 kuna. Ova metaloprerađivačka tvrtka sklopila je, naime, prošle godine unosne poslove u Švedskoj, Norveškoj, Ukrajini i Finskoj i planira daljnje širenje na inozemna tržišta.

Dalekovod proizvodnja d.o.o. sudjeluje s oko 19% u prihodima Dalekovod Grupe.

U 2017. godini, prema godišnjem nerevidiranom i nekonsolidiranom izvješću, poslovni prihodi Dalekovoda d.d. iznose 1,184 mlrd. kuna, a Dalekovod Grupe 1,528 mlrd. kuna, što je 33%, odnosno 24% više u odnosu na 2016. godinu.

Društvo je ostvarilo bruto dobit od 148 milijuna kuna, što je rast od 37,5% u odnosu na 2016. godinu, te 16,6 milijuna kuna neto dobiti. Pad neto dobiti od 34%, navodi se u izvješću, posljedica je utjecaja jednokratnih stavki u 2016. g.

Ostvarena neto dobit Grupe za 2017. godinu iznosi 10,4 milijuna kuna te je niža za 1,7 milijuna kuna u odnosu na 2016. g., što se također tumači kao posljedica jednokratnih stavki prihoda iz 2016. godine.

Izvješće se zaključuje tvrdnjom da je Dalekovod d.d. u 2017. ispunio sve obveze koje su proizišle iz financijskog restrukturiranja.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Luka Lubina


Drugo mjesto u Nadbiskupiji!