Prijava

Vaša prijava

Broj novozaposlenih stagnira, u veljači veća potražnja za radnicima


Broj registrirano nezaposlenih u veljači je u Velikoj Gorici manji za 3,57% u odnosu na siječanj, a u Zagrebačkoj županiji za 4,06%. Izvješće Regionalnog ureda Zagreb HZZ-a bilježi u Velikoj Gorici 1404 nezaposlene osobe, dok ih je u Zagrebačkoj županiji 7688. Prosječan broj registrirano nezaposlenih Velikogoričana prošle godine iznosio je 1621.

Broj novoprijavljenih na goričku burzu rada najmanji je u proteklih pola godine (155). U evidenciju HZZ-a prijavljuje se većinom izravno iz radnog odnosa (na razini RH 63%) te iz redovnog obrazovanja (isto: 31%).

nezaposleni
Izvor: HZZ, oblikovanje: Turopolje info

Zaposleno je preko goričke ispostave HZZ-a u veljači 106 osoba na temelju sklopljenog ugovora o radu. Broj ukupno zaposlenih, uključno sa zaposlenima na temelju drugih poslovnih aktivnosti (stručno osposobljavanje, registracija obrta, slobodna zanimanja) u proteklih godinu dana kretao se između 100 i 250 mjesečno.

potraznja za radnicima
Izvor: HZZ, oblikovanje: Turopolje info

Gorički poslodavci traže 236 radnika, a u županiji se traži ukupno njih 1000. Na području Regionalnog ureda Zagreb, koji obuhvaća Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, u veljači se najviše zapošljavalo u trgovini, prerađivačkoj industriji, uslužnim djelatnostima i administraciji. Najviše je nezaposlenih čistača, prodavača, komercijalista, ekonomista i pravnika. Najveća je potražnja za čistačima i prodavačima, zatim vozačima i administrativnim radnicima, dok su među obrtnicima najtraženiji bravari, zidari, soboslikari i monteri.

Izlasci iz evidencije
Izvor: HZZ, oblikovanje: Turopolje info

U ukupnom broju izlazaka iz evidencije HZZ-a i dalje velik broj zauzimaju “ostali razlozi”, od čega se većina odnosi na neaktivnost u traženju posla, a manji broj na odjavu s burze, umirovljenje, pritvaranje ili druge razloge.

STANJE U ZEMLJI

“Ukupno su tijekom veljače 2018. iz evidencije nezaposlenih izašle 21.062 osobe, što je 11,8 % manje nego u veljači 2017. godine. Od toga je zaposleno 13.060 osoba, i to: 11.811 osoba (ili 90,4 %) na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 1.249 osoba (ili 9,6 %) na temelju drugih poslovnih aktivnosti”, navodi se u priopćenju HZZ-a.

Najviše je novozaposlenih u prerađivačkoj industriji (2.232), djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (1.806), trgovini na veliko i malo (1.742) i obrazovanju (1.113).

ukupnohzzveljača
Izvor: HZZ

U zapošljavanju su predvodili Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Primorsko-goranska županija. Najviše je nezaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj, Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Krajem veljače 2018. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 190.760 nezaposlenih osoba. U odnosu na siječanj, broj nezaposlenih smanjen je za 2,4 % ili 4.640 osoba, a u usporedbi s veljačom 2017. godine broj nezaposlenih manji je za 20,2 % ili 48.174 osobe”, navodi se u priopćenju.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay