Prijava

Vaša prijava

Paladino upozorio da je potrebno mijenjati propise u hrvatskom zdravstvu


Gostujući u Nedjeljom u 2, ugledni neurokirurg Josip Paladino govorio je o pozivu liječnika, prijenosu znanja u liječničkoj struci i organizaciji liječničkog rada. Istaknuvši da mu je na prvom mjestu briga za hrvatskog pacijenta, Paladino je kritizirao neka od pravila na kojima počiva zdravstveni sustav.

“Lijekovi koje mi danas dobivamo u klinikama su lijekovi pripremljeni za maloprodaju. U bolničkim sustavima na svijetu lijekovi se kupuju na bolnička pakovanja, s velikim sterilnim pakunzima od nekoliko tisuća tableta ili kapsula i to ih čini jeftinijima”, rekao je Paladino.

Doza određene kemikalije, koja služi za markiranje tumora, u Hrvatskoj košta mnogo jer se ne može nabavljati naveliko iz Švicarske. Paladino je rekao da je informaciju slao na ministarstvo te upravi KBC-a Zagreb, no odgovoreno mu je da postoji propis koji priječi unos takvih lijekova u Hrvatsku.

“Jedna ta bočica od 4,5-5 mL košta kliničko bolnički centar danas oko 15 000 kuna. Bogati kolege u Beču ili u Njemačkoj su se sjetili da se ta kemikalija proizvodi u tvornici u Švicarskoj. Kanister od 10 litara košta otprilike 150 dolara. Ako je problem propis, promijenimo propis”, rekao je Paladino.

Tekst: Ante Vekić, Kolaž: Anita Milićević