Prijava

Vaša prijava

Održan sastanak Zemljišnih zajednica


zz
U utorak, 23.srpnja 2013. godine održan je sastanak ovlaštenika Zemljišnih zajednica Zagrebačke Županije, na temu pravne analize koju je prezentirao mr.sc. Antun Šagovac, poznati velikogorički odvjetnik, o mogućem povratu imovine otete zemljišnim zajednicama bez ikakve naknade.

 Naime, prisjetimo se da je skupina saborskih zastupnika dostavila 29.12.2010. predsjedniku Hrvatskog sabora Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a radi povrata imovine oduzete zemljišnim i njima sličnim zajednicama RH.

 Na navedeni Prijedlog zakona, tadašnja Vlada Republike Hrvatske 27.1.2011. dostavila je mišljenje predsjedniku Hrvatskog sabora i predložila da se ne prihvati Prijedlog o izmjeni i dopuni navedenog Zakona.

Iz navedenog očitovanja na mišljenje Vlade slijedi da su subjekti prava na povrat oduzete imovine ovlaštenici. Ovime je posredno priznato da je Prijedlog za izmjenu i dopunu Zakona o naknadi pogrešno preciziran i nedostatno obrazložen.

Zemljišne zajednice su 1947.g., kao pravne osobe ukinute, ali i danas postoje ovlaštenici, odnosno njihovi zakonski nasljednici, koji imaju pravo na povrat oduzete imovine.

Zbog snažnih političkih otpora na povrat kao i zbog još uvijek nedovoljnog poznavanja problematike zemljišnih zajednica kod dijela onih koji bi trebali sudjelovati u procesu odlučivanja, na sastanku zemljišnih zajednica donijete su smjernice o aktivnostima temeljem kojih će ovlaštenici tražiti javnu potporu za donošenje Zakona o povratu imovine i Zakona o zemljišnim zajednicama.

DORIJAN STUPAN/TUROPOLJKA.COM