Prijava

Vaša prijava

Upute za prijevoznike


 

Zbog mnogih upita o potrebi ili ne ostajanja vozača u karanteni dostavljamo Vam pojašnjenje Stožera civilne zaštite o mjerama koje se odnose na vozače teretnih vozila.

 

Nakon obavljenog prijevoza vozač teretnog vozila ima dvije mogućnosti:

  1. boravak u karanteni za vozače teretnih vozila

Za vrijeme boravka u karanteni za vozače teretnih vozila, vozač može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca.

Ukoliko poslodavac nema potrebu vozača uputiti na rad (utovar ili istovar te prijevoz robe), taj isti vozač nakon zadnjeg obavljenog prijevoza mora ostati u karanteni najmanje 14 dana.

 

 

Nakon zadnjeg obavljenog prijevoza, u slučaju kada poslodavac više ne treba vozača, osim boravka u karanteni u trajanju od 14 dana, vozač ima i drugu mogućnost, a to je odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

 

 

  1. odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana

Ukoliko vozač teretnog vozila ode u samoizolaciju, mora se strogo pridržavati propisanih mjera i ne smije izlaziti iz samoizolacije, što znači da u navedenom periodu ne smije obavljati poslove prijevoza za svog poslodavca.

 

 

Što znači i kako provoditi samoizolaciju:


  1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.

    2. Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine. Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.

    3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer

    4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje...)

    5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu

    6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite

    7. Redovito provjetravajte prostoriju

    8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo

    9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu

    10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

 

Napominjemo da više informacija o samoizolaciji možete pronaći na stranicama ravnateljstva civilne zaštite, na kojima se podaci uredno ažuriraju.