Prijava

Vaša prijava

POTPORE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA


Zbog iznimno velikog broja upita obrtnika, za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja za objavljenu mjeru HZZ-a, Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID-19).

1. DA LI JA KAO OBRTNIK MOGU OSTVARITI PRAVO NA POTPORU?

1/ OBRTNIK obveznik poreza na dohodak

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom za svoje djelatnike u iznosu od 3.250,00 kn (uz zadovoljavanje ostalih uvjeta)

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom za sebe osobno u iznosu od 3.250,00 kn (uz zadovoljavanje ostalih uvjeta)

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom za sebe osobno u iznosu od 3.250,00 kn (uz zadovoljavanje ostalih uvjeta) čak i kada zapošljava više od 10 djelatnika

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za sebe osobno ako je obrt registriran duže od 6 (šest) mjeseci, a obrtnik ne koristi mjeru potpore za samozapošljavanje

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za radnike (ali ne i za sebe osobno) ako je obrt registriran duže od 6 (šest) mjeseci, a obrtnik koristi mjeru potpore za samozapošljavanje

- NE MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za sebe osobno ako unazad 12 mjeseci koristi mjeru potpore za samozapošljavanje

2/ OBRTNIK obveznik paušalnog poreza na dohodak „paušalist“

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom za svoje djelatnike u iznosu od 3.250,00 kn (uz zadovoljavanje ostalih uvjeta)

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom za sebe osobno u iznosu od 3.250,00 kn (uz zadovoljavanje ostalih uvjeta)

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za sebe osobno ako je obrt registriran duže od 6 (šest) mjeseci, a obrtnik ne koristi mjeru potpore za samozapošljavanje

- MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za radnike (ali ne i za sebe osobno) ako je obrt registriran duže od 6 (šest) mjeseci, a obrtnik koristi mjeru potpore za samozapošljavanje

- NE MOŽE OSTVARITI pravo na potporu za sebe osobno ako unazad 12 mjeseci koristi mjeru potpore za samozapošljavanje

2. KOJI JE CILJ POTPORE?

Potpora je predviđena za  očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) ili  očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane Koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost.

3. KOLIKO TRAJE POTPORA?

Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) se može koristiti za razdoblje od 01.03.2020. godine i dalje, a najduže do 3 mjeseca

4. KOJI JE NAČIN FINANCIRANJA

Ukoliko ispunjavate kriterije, sredstva će biti isplaćena na poslovni žiro račun obrta kako slijedi:

* iznos od 3.250,00 kuna mjesečno po radniku/obrtniku koji radi u punom radnom vremenu

* iznos do 1.625,00 kuna mjesečno po radniku koji radi u nepunom radnom vremenu

* srazmjerni dio iznosa od 3.250,00 kuna ili 1.625,00 kuna po radniku za vrijeme koje nisu radili prema Odluci Stožera civilne zaštite (u slučaju da netko nije radio cijeli mjesec npr.)

5. ŠTO AKO VEĆ KORISTIM MJERU ZA ZAPOŠLJAVANJE POJEDINIH ILI SVIH RADNIKA U SVOM OBRTU?

Obrtnik koji za svoje djelatnike koristi neku od mjera HZZ-a (APZ - Aktivne mjere politike zapošljavanja) ili drugih davatelja (npr. EU fondova), a kojima je opravdani trošak - trošak plaće, ne može ISTOVREMENO koristiti i mjeru Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom no obrtnik MOŽE IZABRATI mirovanje ugovornih obveza po aktivnom ugovoru. U tom slučaju moguće je koristiti mjeru Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom. U slučaju donošenja takve odluke, obrtnik istekom razdoblja korištenja ove mjere, nastavlja u preostalom razdoblju koristiti mjeru koju je prvotno stavio u mirovanje no samo ako isto ima regulirano Anexom ugovora (za ovo je potrebno HZZ).

6. KAKO ISPRAVNO POPUNITI PODATKE O BROJU RADNIKA U ZAHTJEVU I U TABLICI ZA MOJE RADNIKE I ZA MENE KAO OBRTNIKA

Broj radnika popunjavate na dva mjesta. Jednom u zahtjevu http://mjere.hr/admin/wp-content/uploads/2020/03/1-obrazac-zahtjev-zapotpore-za-o%C4%8Duvanje-radnih-mjesta-NAJNOVIJI-20-03-2020-F.doc i ono što je najbitnije je da sebe kao vlasnika obrta UVIJEK zbrajate sa brojem radnika (ako nemate radnika upisat ćete „1“). Drugi puta u tablici Popis radnika za koje se traži potpora (COVID - 19) http://mjere.hr/admin/wpcontent/uploads/2020/03/Popis-radnika-za-koje-se-tra%C5%BEi-potpora-s-pripadaju%C4%87impodacima.xlsx . Ovdje je bitno za obrtnika: popunjavate ime, prezime, OIB, razina obrazovanja, pod ugovor na određeno/neodređeno označite obavezno NEODREĐENO, pod radno vrijeme unesite PUNO, a pod isplaćena plaća za veljaču unesite DA. Kod ispunjavanja podataka u toj istoj tablici za svoje radnike unesite podatke koji se odnose na pojedinog radnika uz napomenu da se rubrika TRAJANJE UGOVORA OD i rubrika TRAJANJE UGOVORA DO popunjava samo ako je radnik prijavljen na ODREĐENO radno vrijeme.

7. VEĆ SAM OTPUSTIO DIO RADNIKA, ŠTO SAD – IMAM LI PRAVO NA POTPORU?

Obrtniku se može odobriti potpora čak i ako je otpustio dio radnika. Slučaj kada mu se ne može odobriti potpora je ako je došlo do pada broja zaposlenih u razdoblju od 20. ožujka 2020. do dana predaje Zahtjeva za dodjelu potpore i to ako je postotak pada zaposlenosti veći:

• od 40 % kod poslodavaca koji zapošljavaju do 10 radnika,

• od 20% Mala poduzeća (kriteriji za obrtnike dobitaše, u pravilu)

• od 15% Srednja poduzeća (kriteriji za obrtnike dobitaše, u pravilu)

• i 10% Velika poduzeća (kriteriji za obrtnike dobitaše, u pravilu) U isto ne ulazi istek ugovora o radu na određeno vrijeme, odlazak radnika u mirovinu i otkaz skrivljenim ponašanjem radnika.

8. KAKO MOGU OSTVARITI PRAVO NA POTPORU

Prvi korak je da podnesete zahtjev i obveznu dokumentaciju. Obrazac zahtjeva možete pronaći na poveznici http://mjere.hr/potpore-ocuvanje-radnih-mjestadokumentacija-obrasci/  a za Vas smo kao pomoć pripremili i primjer kako isti ispuniti HZZ-primjer-zahtjev-CORONAVIRUS za prihvatljive djelatnosti prema odluci CZ.doc HZZ-primjer-zahtjev-CORONAVIRUS_obrtnici čiji rad nije zabranjen Odlukom CZ ali imaju pad prometa.doc Uz zahtjev je potrebno predati još i slijedeću obveznu dokumentaciju (pogledajte odgovor br. 9. za dodatnu dokumentaciju): Obrazac zahtjev - potpore za očuvanje radnih mjesta (COVID - 19) http://mjere.hr/admin/wpcontent/uploads/2020/03/1-obrazac-zahtjev-za-potpore-za-o%C4%8Duvanje-radnih-mjestaNAJNOVIJI-20-03-2020-F.doc

Tablica - Popis radnika za koje se traži potpora (COVID - 19) http://mjere.hr/admin/wpcontent/uploads/2020/03/Popis-radnika-za-koje-se-tra%C5%BEi-potpora-s-pripadaju%C4%87impodacima.xlsx

Tablica - Popis radnika po mjerama APZ (COVID - 19) ako imate takve radnike (pogledajte odgovor pod točkom 5.) http://mjere.hr/admin/wp-content/uploads/2020/03/Popis-radnika-po-mjeramaAPZ.xlsx

Izjava o točnosti podataka i razloga za korištenjem potpore (COVID - 19) http://mjere.hr/admin/wpcontent/uploads/2020/03/Izjava-o-to%C4%8Dnosti-podataka-i-razloga-za-kori%C5%A1tenjepotpora.doc

9. TREBAM LI JOŠ NEKU DODATNU DOKUMENTACIJU

• Da, ukoliko se prijavljujete iz razloga što ste ostvarili pad prometa, bit će potrebno predati još i dokaz o tome na način da je potrebno dostaviti tablični pregled pada prihoda. Ovo se odnosi SAMO za obrtnika koji se prijavljuje radi poteškoća u poslovanju zbog posebnih okolnosti. „tablična usporedba prihoda do kraja mjeseca u kojem je podnesen zahtjev s istim mjesecom prethodne godine, uz projekciju prihoda u narednom razdoblju za tri mjeseca s usporedbom istog razdoblja prethodne godine.” odnosi samo na obrtnike koji su naveli da je razlog prijave za dodjelu potpore pad prihoda.

• Ako obrtnik podnese zahtjev u travnju tada je potrebno dostaviti podatke usporedno za razdoblje siječanj-ožujak i to za 2019/2020. godinu uz projekciju prihoda u narednom razdoblju za tri mjeseca s usporedbom istog razdoblja prethodne godine.

• Za Vas smo pripremili primjer popunjavanja istog Pregled prihoda 2019-2020.xlsx Oni obrtnici koji su zatvoreni temeljem odluke Civilnog stožera, zahtjev podnose u ožujku i ne trebaju dostavljati ovo usporedno razdoblje (siječanj-ožujak).

• Dokaze o otkazanim ugovorima, ugovorenim poslovima, problema u transportu i isporuci robe ili nabavci repromaterijal i sirovina i drugo.

• Dodatno, za obrte koji su zatvoreni temeljem odluke Stožera civilne zaštite, traži se i odluka. Napominjemo da je potrebno dostaviti presliku Odluke, ukoliko se radi o Odluci Stožera civilne zaštite na regionalnoj i lokalnoj razini. Dakle, odluku Stožera civilne zaštite na nivou RH (od 19.03.2020.) nije potrebno dostavljati!

10. KOME PREDAJEM ZAHTJEV I POPRATNU DOKUMENTACIJU?

Zahtjev je potrebno predati u Hrvatski zavod za zapošljavanje. Zahtjev se predaje

• on line isto će biti omogućeno od 23.03.2020. – Predaja zahtjeva

• elektroničkom poštom (e-mail) ili

• u nadležnu službu Zavoda prema sjedištu obrta.

11.KADA MOGU OČEKIVATI ISPLATU SREDSTAVA, UKOLIKO MI ZAHTJEV BUDE ODOBREN?

Isplate sredstava vršit će se do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Prije isplate HZZ mora provjeriti solventnost obrtnika (drugim riječima, ukoliko će Vam poslovni račun biti blokiran, sredstva neće moći biti isplaćena).

12.KOJE SU MI DALJNJE OBVEZE, NAKON ŠTO MI SREDSTVA BUDU ISPLAĆENA?

Odmah ili najkasnije u roku od 8 dana obavijestiti Zavod ukoliko je došlo do otkaza ugovora o radu s pojedinim radnikom s točnim datumom i razlogom otkaza. Za opravdano otkazane ugovore o radu, što uključuje istek ugovora na određeno, sporazumni otkaz na zahtjev radnika, osobno uvjetovani otkaz, odlazak radnika u mirovinu i otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika, poslodavac ostvaruje pravo na isplatu prema danima koje je osoba odradila u mjesecu otkaza. Ukoliko je došlo do otkaza ugovora o radu krivnjom poslodavca, isti ne ostvaruje pravo na isplatu za radnika kojem je otkazan ugovor za odrađeni mjesec ili dane u mjesecu koji dospijevaju za isplatu. Dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći radnicima za koje koristi potporu do kraja mjeseca za koji je isplaćena potpora, a koji sadrži tablicu s popisom radnika, uz vlastoručni potpis radnika i datum isplate.

13.ŠTO AKO MI POTPORA NEĆE BITI DODJELJENA, AKO MOJ ZAHTJEV BUDE ODBIJEN?

Moći ćete uputiti prigovor. Obrtnik može uputi prigovor na dostavljenu obavijest o ocjeni Zahtjeva u roku 8 dana od dana zaprimanja obavijesti. Prigovor se upućuje na Hrvatski zavod za zapošljavanje, Središnji ured, Odjel mjera aktivne politike zapošljavanja, Savska c. 64, Zagreb. Središnji ured je u obvezi u roku 10 dana odgovoriti na prigovor.

 

PRIMJERI POPUNJENIH OBRAZACA: https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci