Prijava

Vaša prijava

HOK: Računovođama se moraju omogućiti mjere koje će osigurati normalno funkcioniranje gospodarstva


Hrvatska obrtnička komora zatražila je nadležna ministarstva da se računovođama odobre mjere koje će im omogućiti očuvanje radnih mjesta i ublažiti posljedice pandemije korona virusa. Rad računovodstvenih servisa u situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa je znatno otežan što je bio jedan od razloga da se sastane Sekcija računovođa HOK-a.

Hrvatska obrtnička komora temeljem zaključaka sjednice Sekcije računovođa HOK-a, održane 20. ožujka 2020. godine traži:  

1/ Hitno produljenje roka za predaju JOPPD obrazaca – nemoguće je isti predavati u sada propisanim zakonskim rokovima, a HOK traži i suspendiranje kaznenih odredbi u djelu koji se odnosi na kašnjenje sa predajom

2/ Hitno produljenje roka za predaju obrazaca PDVa, PDV-S, PDV-ZP i obrasca URA uz obvezno suspendiranje kaznenih odredbi za kašnjenje s predajom istih već od datuma 20. ožujka 2020. godine (rok za predaju izvještaja za veljaču 2020.)

3/ Hitno produljenje roka za predaju obrasca PD (prijava poreza na dobit) te PD-IPO i OPZ STAT i to minimalno na način da se omogući rok od 2 (dva) mjeseca nakon što epidemija izazvana koronavirusom prođe.

4/ Hitno produljenje roka za predaju obrazaca GFI POD (statistika za obrtnike dobitaše i ostale obveznike predaje obrasca) te obrasca GFI POD za javnu objavu. Predlaže se tražiti produljenje roka minimalno do 31. srpnja 2020. godine. Ovdje svakako treba uzeti u obzir da je potrebno omogućiti rok od 2 (dva) mjeseca minimalno nakon što epidemija koronavirusa prođe.

5/ Hitno produljenje roka za prijavu i odjavu radnika uzevši u obzir da je vrlo otežano raditi u trenutnim uvjetima uz očekivanja da je moguće i da računovođe završe u samoizolaciji ili da zbog izmještanja opreme tamo gdje je to moguće imaju problema sa ceritfikatima i sl. Ovdje je također potrebno primijeniti suspendiranje kaznenih odredbi u djelu koji se odnosi na kašnjenje s ispunjenjem rokova

6/ Iznalaženje načina da se zbog svega navedenog u mjerama za očuvanje radnih mjesta pronađe i ona za računovođe. Računovođe su vezane ugovornim obvezama za fakturiranje mjesečnih usluga, ali se u trenutnoj situaciji postavlja pitanje „kome poslati račun“ kada su gotovo svi poduzetnici „na koljenima“. Uz ovako velik i zahtjevni dodatni rad koji se u ovim izvanrednim uvjetima rada očekuje od računovođa, mora se uzeti u obzir i da će ova djelatnost imati u dolazećim mjesecima (a osjeća se već sada) poteškoća sa naplatom svojih usluga koje računovođe MORAJU odraditi. Računovođe moraju moći mjerama za gospodarstvo očuvati radna mjesta svojih djelatnika.

7/ Hitno mirovanje odredbi Ugovora o radu te kolektivnih ugovora za ugostiteljstvo i graditeljstvo. Od Vlade tražimo da pronađe način za otvaranje dijaloga s predstavnicima Sindikata, a sve u svrhu prevladavanja krize izazvane epidemijom koronavirusom.

Zahtjev Hrvatske obrtničke komore je moguće preuzeti niže. 

 

PREUZMITE