Prijava

Vaša prijava

Povećanje efikasnosti timskog rada


Svaka osoba može raditi u timu, ali pitanje je koliko će bez upravljanja odnosima među zaposlenicima timski radi biti efikasan? Efikasan timski rad dovodi do rasta produktivnosti, a neki od preporučenih koraka su:

  1. Imenovanje voditelja tima

Tim nema smjer bez odabranog vođe. Jako je bitno da je ova osoba dostupna kad god je potrebno delegirati zadatke i procijeniti koji od članova tima bi to mogao najbolje obaviti. Također, voditelj treba imati osjećaj za postavljanje prioriteta tima ispred vlastitih ciljeva i brinuti se da je tim organiziran i usmjeren na ispunjavanje ciljeva. Konačno, trebao bi pokazivati smjer, diktirati tempo i „podizati moral“ tima.

  1. Pojašnjavanje svih odgovornosti

Kod same uspostave tima potrebno je posvetiti posebnu pažnju dodjeli izravnih odgovornosti svakom članu. Ako je svima jasno za koje su zadatke zaduženi i odgovorni, to će pomoći da ne dolazi do preklapanja zadataka i ovlasti te izbjegavanja manje poželjnih zadaća.

  1. Postavljanje zajedničkih ciljeva

Tim se sastoji od grupe ljudi s različitim interesima, iskustvom i vještinama. Zbog toga je važno postaviti zajedničke ciljeve na kojima tim radi, tako da fokus uvijek bude na rezultatima. Svaki član tima treba biti svjestan da su timski ciljevi iznad osobnih. Više o razvoju organizacijske kulture ovdje.

  1. Poticanje otvorene komunikacije

Poticanje članova tima na iznošenje vlastitih ideja je vrlo važno za uspjeh cijelog tima. Kada postoji osjećaj slobode u iznošenju ideja, otvara se prostor za kreativnost i inovativnost. Vrlo je važno i uspostavljanje dvosmjerne komunikacije i dijeljenja informacija, kako među članovima tima, tako i između članova tima i voditelja. Ovo osigurava da su svi uvijek dobro informirani i da ne postoje teme razgovora koje se izbjegavaju.

  1. Spremnost na pomoć drugima

Iako su svim članovima dodijeljeni individualni zadaci, oni se ispunjavaju radi postizanju zajedničkog cilja. To znači da, ukoliko je član tima obavio sve svoje zadaće, mora biti spreman pomoći ostalima gdje je to potrebno, pa makar to značilo i dati doprinos aktivnostima koji su „ispod njihove razine“.

 

Cijeli članak pogledajte OVDJE.