Prijava

Vaša prijava

Vlada RH je donjela drugi paket mjera pomoći gospodarstvu. Što donose nove mjere?


Na današnjoj sjednici, 2. travnja 2020., Vlada RH je usvojila dodatne mjere pomoći gospodarstvu uslijed epidemije korona virusa čija je provedba u nadležnosti Ministarstva financija i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Nove mjere obuhvaćaju sljedeće:

  • Iznos potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim korona virusom bit će povećan i iznosit će 4.000,00 kuna u travnju i svibnju 2020. godine.
  • Poslodavci koji koriste potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim korona virusom bit će oslobođeni troškova pripadajućih doprinosa.
  • Svi porezni obveznici kojima je rad zabranjen, odnosno ako im je rad onemogućen ili znatno otežan bit će u cijelosti ili djelomično oslobođeni plaćanja javnih davanja koja dospijevaju tijekom travnja, svibnja i lipnja 2020. godine.
  • Plaćanje porezne obveze poreza na dodanu vrijednost može se odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi.

Dodatno, rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu temeljem Zakona o računovodstvu odgađa se na 30. lipnja 2020. i ukida se obveza plaćanja naknade Financijskoj agenciji za objavu godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu.

S obzirom na izvanrednu situaciju vezanu uz navedenu epidemiju, predlaže se, osim odgode ili oslobođenja od plaćanja turističke pristojbe, drugačije urediti pitanja koja se odnose na visinu turističke pristojbe, rokove uplate turističke pristojbe turističkoj zajednici, olakšavaju se uvjeti rada turističkih agencija i uvode vaučeri za neiskorištena putovanja.

Uvjeti ostvarenja prava na neke od navedenih mjera biti će poznati u narednih nekoliko dana, nakon usvajanja promjena zakona i donošenja odgovarajućih podzakonskih akata.